Verkkokauppamme osto-ominaisuudet aukeavat syksyllä! Mikäli haluat tilata tuotteita ota yhteyttä myyntiin.

Champagne JM Sélèque

Champagne JM Sélèque

Kun Épernaysta suuntaa etelään, tulee 10 minuutin ajomatkan päässä vastaan Pierryn kylä. Tämä Premier Cru -tasoinen, monen tunnetumman kylän varjoon jäänyt alue asettuu aivan Vallée de la Marnen kaakkoisimpaan osaan Coteaux Sud d’Épernayhin, mistä itään päin kuljettaessa vastaan tulee Côte de Blancsin alueella sijaitseva Coteaux de Suis. Pierryn kylän tarhat suuntaavat etelään ja siellä keskitytään erityisesti Meunierin viljelyyn, sillä maaperässä on paljon rypäleelle soveltuvaa liuskekivistä savea kalkkikivisen pohjamaan päällä. Kylä on pikkuruinen, sillä siellä asustaa vain 1210 asukasta, minkä lisäksi kylä tarjoaa elinsijan 109 hehtaarille viiniköynnöksiä.

Vuonna 1925 Henri Sélèque muutti isänsä kanssa Puolasta Ranskaan ja harjoitti maataloutta usean vuoden ajan vaimonsa Françoise Bagnostin kanssa. Heidän poikansa Richard halusi työskennellä viinien kanssa ja opiskeli enologiksi. Perheen ensimmäiset viinitarhat istutettiin Pierryyn ja Moussyyn vuonna 1965. Ensimmäiset omien tarhojen viinit valmistettiin vuonna 1969 yhdessä paikallisen osuuskunnan kanssa, minkä johtajana toimi Henrin appiukko Jean Bagnost. Richardin haaveena oli kuitenkin täydellinen omavaraisuus viinintuotannossa. Hän hankki tilalle paitsi oman puristimen, tankkeja ja tynnyreitä, myös oman pullotus- ja uudelleenkorkituslinjaston, ja alkoi valmistaa ja myydä tilalla valmistettuja samppanjoita 1970-luvulla. Richardin 32-vuotias poika Jean-Marc palasi tilalle vuonna 2008 hankittuaan ensin kokemusta mm. USAsta ja Australiasta. Hän otti vastuun tilan viininvalmistuksesta ja muokkasi tarhatyöskentelyä rypäleiden kasvuympäristöä kunnioittavampaan suuntaan. Aluksi tarhoilla Jean-Marcin isän kanssa työskentelyyn tottuneet työntekijät vastustivat muutoksia, sillä käsityö vaati enemmän aikaa kuin rikkaruohomyrkkyjen ruiskuttaminen. Huomattuaan tarhoilla tapahtuneet muutokset he kuitenkin ymmärsivät, mitä Jean-Marc ajoi takaa, ja tänä päivänä ovat äärimmäisen ylpeitä tekemästään työstä.

Vuonna 2015 Jean-Marc ja vaimonsa Oriane rakennuttivat tilalle uuden kellarin, minkä myötä tilan viinit liikkuvat painovoiman avulla ja sähköntarve on vähäistä. Tänä päivänä Jean-Marc ja Oriane viljelevät 9 hehtaaria tarhoja, joista 50% koostuu Chardonnaysta, 40% Meunierista ja 10% Pinot Noirista. Tarhoja löytyy 45 eri palstalta Coteaux Sud d’Épernaysta (Pierry, Moussy, Épernay), Vallée de la Marnesta (Dizy, Boursault, Mardeuil), sekä Côte des Blancsista (Vertus). Köynnösten keski-ikä on noin 40 vuotta ja niistä saatavat satomäärät asettuvat 55-70 hl/ha välille.

Tarhojen maaperää hoidetaan paitsi kyntämällä sitä vuokrahevosvoimin ja traktoreilla, myös sallimalla muuta kasvustoa köynnösrivien välissä. Vuoden ympäri tarhoilla työskentelee viisi täyspäiväistä työntekijää, joiden toimintatavat noudattelevat lutte raisonnéen periaatteita sisältäen myös biodynaamisten preparaattien käyttöä. Pierryn, Moussyn, Epernayn ja Dizyn tarhoja hoidetaan täysin biodynaamisin menetelmin, ja muita tarhoja orgaanisesti, joskin joinakin vuosina homeriskin ollessa pahimmillaan Jean-Marc mieluummin ruiskuttaa kerran synteettisiä kemikaaleja, kuin kuormittaa maaperää liiallisella kuparisulfaatin käytöllä.

Tarhoilta rypäleet tuodaan tilalle jäähdytettyinä. Kellareissa erityistä huomiota kiinnitetään rypäleiden hellävaraiseen puristukseen sekä mehujen valikointiin, ja viiniä lapotaan mahdollisimman vähän. Perusviinit saavat käydä hitaasti, ja vain noin 20% käymiseristä joudutaan lisäämään ulkopuolista hiivaa onnistuneen käymisen varmistamiseksi. Viinierät kypsyvät sekä terästankeissa, sementistä valetuissa munanmuotoisissa astioissa, hiekkakivisissä amforoissa että erikokoisissa tammitynnyreissä. Malolaktinen käyminen tapahtuu tai jää tapahtumatta vuosikerrasta riippuen - vuonna 2018 vain 15% tuotannosta kävi malolaktisesti. Viinejä ei kirkasteta eikä suodateta. Tulevaisuudessa toinen käyminen aikaansaadaan omilta tarhoilta eristetyn hiivakannan avulla. Sulfiitteja lopullisissa viineissä on noin 30-35mg/l. Viinit pullotetaan ja uudelleenkorkitetaan biodynaamisen kalenterin osoittamina kukka- ja hedelmäpäivinä, ja dosagena käytetään ruokosokeria tai konsentroitunutta rypälemehua.

Reilut puolet tilan tuotannosta myydään Ranskan ulkopuolelle. Omien tarhojen lisäksi Jean-Marc ostaa 5-10% rypäleitä muilta viljelijöiltä Pierryn ja Dizyn kylistä, mitkä hyödynnetään Solessence-sarjan viineissä.

Tilan vuosituotanto on noin 80 000 pulloa.

https://www.jmseleque.fr/en/portail-2/

Sulje (esc)

Grand Crew

Me Viinitiellä uskomme, että Suomi on valmis parempaan viini- kulttuuriin. Ihmiset janoavat laatua, vastuullisuutta ja tarinoita yhä useammassa lasissa. Siksi haluamme olla entistäkin enemmän tämän kulttuurimuutoksen soihdunkantajia ja tuoda paremmat viinit kaikkien saataville.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin