Vastuullisuus

ekokompassi

Aktiivisesti ympäristön ja yhteisen tulevaisuuden eteen

Me viinitieläiset haluamme kantaa vastuumme niin omasta kuin ympäristön hyvinvoinnista, ja panostaa ekologisempaan ja siten parempaan tulevaisuuteen. Sen lisäksi, että meillä on töissä hauskaa keskenämme, olemme Wine in Moderation -yhteisön jäseniä ja liputamme kohtuullisen alkoholinkulutuksen puolesta. Lisäksi pienennämme määrätietoisesti toiminnastamme syntyvää hiilijalanjälkeä. 

Pienempi hiilijalanjälki & Ekokompassi-sertifikaatti

Viinitielle alkuvuodesta 2021 myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti vahvistaa meidän toimivan ympäristövastuullisesti (toimintamme sitoo enemmän kasvihuonekaasuja kuin aiheuttaa niitä). Ekokompassi-yhteistyö auttoi meitä hahmottamaan toimintamme ympäristövaikutuksia laajemmaltikin. 

Tämän pohjalta toteutimme hiilinegatiivisuuteen tähtäävät toimenpiteet – vieläpä niin, etteivät ne nostaneet viiniemme myyntihintoja asiakkaille. Laskimme hiilijalanjäljen kaikelle ulkomaan logistiikallemme eli tuottajan ovelta Viinitien asiakkaan ovelle ja näytimme Ekokompassille, että meillä on kansainvälisesti verifioitava hiilijalanjälki. Tässä olimme tiettävästi ensimmäisiä alallamme koko maailmassa.

Lisäksi teimme erilaisia toimenpiteitä (actions, ks. kuvat alla) täällä kotimaassa. Niiden myötä: 

 • pääkaupunkiseudun kuljetusautomme ja Viinitien toimiston oma auto käyttävät Neste MyDiesel -polttoainetta.
 • toimitamme kotimaan lähetykset Postin hiilineutraaleina kuljetuksina.
 • kompensoimme nykyään työmatkalentojemme hiilidioksidipäästöt.

Ekokompassin mukaan olemme loistava esimerkki muille organisaationsa ympäristövaikutusten pienentämisestä kiinnostuneille tahoille. Sertifikaattia varten meidät auditoidaan vuosittain.

Miten vastuullisesti toimimme? 

Sertifioinnista intoutuneina olemme alkaneet kartoittaa ja laskea yrityksemme hiilijalanjälkeä. Miten tämä näkyy päivittäisessä toiminnassamme?

 • Helsingin keskustassa sijaitseva toimistomme pyörii uusiutuvalla sähköllä – ja tuottaa 9 000 kiloa vähemmän CO2-päästöjä vuodessa.
 • Toiminnastamme kertyneet lasipullot kierrätetään lasinkeräykseen – kuten 95 % kaikista lasipakkauksista Suomessa. Tärkeä steppi, jos miettii sitä, että kilo lajiteltua lasia vähentää päästöjä 0,5 kg verrattuna sekajätteeseen päätyneeseen lasiin!
 • Kannustamme tuottajiamme siirtymään keveämpiin lasipulloihin ja kerromme, että suomalaisilla markkinoilla kevyempi pakkaus vaikuttaa jo monen ostopäätökseen.
 • Kartoitamme uusia ekologisia pakkausmateriaaleja tulevaisuutta silmällä pitäen.
 • Maahantuomme pääosin sellaisten tuottajien viinejä, jotka viljelevät ympäristön ehdoilla, ts. luonnonmukaisin ja/tai biodynaamisin menetelmin.
 • Hankimme Virosta viiden hehtaarin peltoalueen, jolla kasvaa nyt meidän istuttamaamme, hiilinieluna toimivaa uusiutuvaa metsää.
 • Vähensimme kivihiiliperäisen energian tarvetta vuokraamalla 10 aurinkopaneelia paikalliselta toimijalta Helsingin Suvilahdesta. 

Ne toiminnastamme syntyneet päästöt, joita emme voi pienentää, kompensoimme sertifioitujen kompensaatio-ohjelmien avulla.

Logistisilla ratkaisuilla puhtaampaa ilmastoa kohti 

Euroopan Unionin hiilidioksidipäästöistä jopa neljäsosa syntyy logistiikasta. Päästäkseen hiilineutraalitavoitteeseen vuoteen 2050 mennessä, EU:n tulisi vähentää kuljetuspäästöjä 90 %. Jos 75 % tavarankuljetuksista vaihdettaisiin renkailta raiteille ja vesireiteille, tämä on mahdollista. Siinä missä rekka-autot ovat ympäristöä ajatellen lentokoneita parempia vaihtoehtoja, tuottavat laivat kaikista vähiten päästöjä.

Myös pakkausmateriaalilla ja -paikalla on suuri merkitys. Viinin kuljettaminen tankeissa ja pullotus kohdemaan markkinoilla vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 40 % verrattuna tilalla pullottamiseen ja pakattujen pullojen kuljetukseen. Päästöjä syntyy myös lasipullojen valmistuksesta.

Maailman viinintuotanto kuljetuksineen tuottaa noin 5,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Vaikka viisi miljoona tonnia on alle prosentti maailman päästöistä, tästä luvusta laskutavoista riippuen 42-68 % on peräisin viinikuljetuksista ja lasipulloista. Miten me Viinitiellä kannamme kortemme kekoon kuljetuspäästöjen vähentämiseksi?

  • Keskitämme Euroopasta tulevat kuormamme Viroon, josta ne tulevat Suomeen yhdessä.
  • Käytämme kotimaisten kuljetusten polttoaineena vain biodieseliä.
  • Kompensoimme tuottajavierailujemme lentojen ja autonvuokrausten hiilidioksidipäästöt.
  • Teemme varastointi- ja logistiikkayhteistyötä jo vuodesta 2011 hiilineutraalin toimijan eli Postin kanssa.
Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin