Verkkokauppamme osto-ominaisuudet aukeavat syksyllä! Mikäli haluat tilata tuotteita ota yhteyttä myyntiin.

Vastuullisuus

ekokompassi

Yhteisen ympäristömme sekä puhtaamman tulevaisuuden vuoksi haluamme kantaa vastuun toimintamme hiilijalanjäljestä. Vuoden 2020 alussa lähdimme päättäväisesti kulkemaan hiilinegatiivisuutta kohden, koska tiesimme, että tavoite oli saavutettavissa. Esimerkkien puutteesta huolimatta tarkoituksemme oli toteuttaa aikeemme kustannustehokkaasti ja ilman asiakkaalle näkyvää lisäkustannusta viinin myyntihinnassa. Yhteistyökumppaniksemme matkalle valitsimme Ekokompassin, joka auttoi meitä hahmottamaan toimintamme vaikutukset 360°. Ekokompassi myönsi meille sertifikaatin ympäristövastuullisesta toiminnastamme vuoden 2021 helmikuussa. Tästä voit seurata tekemiämme toimenpiteitä kohta kohdalta.

Maailman viinintuotanto kuljetuksineen tuottaa arviolta noin 5,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa, mistä yhden viinilitran osuus on noin 2kg[1]. Vaikka tämä on vain 0,8% koko maailman hiilidioksidipäästöistä, on viinialan kannettava kortensa kekoon yhteisen ympäristömme tulevaisuuden vuoksi[2]. Siinä missä viininviljelyn osuus viinintuotannon hiilidioksidipäästöistä on noin 15% ja viininvalmistuksen osuus noin 17%, kuljetus ja lasipullojen käyttö vastaa jopa 68% kokonaispäästöistä[3].

Logistiikka on avainasemassa puhtaamman ilmaston luomisessa

Euroopan Unionin hiilidioksidipäästöistä jopa neljäsosa syntyy logistiikasta[4]. Saavuttaakseen täysin hiilineutraalin tilanteen vuoteen 2050 mennessä, EU:n täytyy vähentää kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä 90%, mikä mahdollistuu muun muassa vaihtamalla 75% tavarankuljetuksista maata pitkin kulkevilta renkailta raiteille ja vesistöihin[5]. Kuljetettavan matkan pituus ei ole yhtä merkittävä seikka kuin kulkuväline, millä matka tehdään. Siinä missä rekka-autot ovat ympäristöä ajatellen lentokoneita parempia vaihtoehtoja, tuottavat laivat kaikista vähiten päästöjä. Viinin kuljettaminen tankeissa ja pullotus markkinoilla vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 40% verrattuna tilapullotukseen ja pakattujen pullojen kuljetukseen[6]. Itse lasipullojen valmistus tuottaa myös päästöjä, minkä johdosta magnum on paljon ympäristöystävällisempi formaatti verrattuna normaaliin 0.75-litraiseen, saati puolikkaaseen viinipulloon[7].

Vastuullisuus lähtee pienistä teoista

Viinitie työskentelee pääasiassa pienten ja keskisuurten perhetuottajien kanssa, ja suurin osa näistä toimijoista pakkaa viininsä lasipulloihin. Iso osa asiakaskunnastamme on ravintoloita, joissa 0,75-litraiset lasipullot ovat yleisin käytössä oleva viiniformaatti. Myös Alkossa saatavilla olevat valikoimamme viinit on pullotettu lasipulloihin. Edustamiemme eurooppalaisten tuottajien varastoista pullot kulkevat omaan varastoomme ja sieltä edelleen asiakkaillemme maanteitä pitkin. Meidän on siis huomioitava ja pienennettävä logistiikasta aiheutuvaa hiilijalanjälkeämme. Tässä onnistumme käyttäessämme niin kansainvälisissä kuin kotimaan kuljetuksissamme ainoastaan biodieseliä, sekä kompensoimalla tuottaja- ja messuvierailuistamme aiheutuvien lentomatkojen ja autonvuokrausten hiilidioksidipäästöt.

Teemme tekoja, joilla on merkitystä

Tavoitteenamme oli vuoden 2020 loppuun mennessä olla hiilinegatiivinen, mikä on tarkoittanut toimintamme parantamista kasvihuonepäästöjen suhteen niin, että teoillamme sidomme enemmän kasvihuonekaasuja kuin aiheutamme niitä. Haluamme tehdä ympäristötekoja, joilla on merkitystä. Hiilinegatiivisessa ympäristöohjelmassamme huomioimme kaikki toiminnastamme aiheutuvat päästöt tuottajan ovelta asiakkaamme luokse. Helposti saavutettavissa oleva toimistotilamme Helsingin keskustassa on hiilineutraali pyöriessä täysin uusiutuvan sähkön avulla, ja keskustelemme taloyhtiömme kanssa mahdollisuuksista hyödyntää hukkalämpöä talon lämmitysjärjestelmässä. Toimistomme lasipullot päätyvät hankkimamme lasinkeräysastioiden kautta kierrätykseen, kuten 95% kaikista muista lasipakkauksista Suomessa[8]. Kuulumme lakisäännösten mukaan Suomen Pakkauskierrätykseen, Rinki Oy:hyn, jonka mukaan 1kg lajiteltua lasia vähentää 0,5kg kasvihuonekaasujen päästöjä verrattuna sekajätteeseen päätyneeseen lasiin[9]. Myös ravintola-asiakkaamme kierrättävät lasin ja erityisesti Alkossa myytävät volyymiviinituotteemme listataan Suomen palautuspakkaus Oy:hyn, Palpaan. Panttipakkausten kierrätysaste Suomessa onkin jopa 97%[10].

Kiinnitämme huomiota toimistomme energiankulutukseen ja huolehdimme tekemiemme hankintojen vastuullisuudesta. Lisäksi investoimme aurinkoenergian tuotantoon, mikä vähentää kivihiilellä tuotetun energian tarvetta. Toimintamme päästöt, joita emme voi muutoin pienentää tai niihin vaikuttaa, kompensoidaan sertifioitujen kompensaatio-ohjelmien avulla.

Ekologisuus on elämänlaadun parantamista

Viinitien arvomaailmaan kuuluvat läheisesti ympärillä olevista ihmisistä välittäminen ja luonnon monimuotoisuuden kunnioittaminen. Kolmasosa portfoliomme tuottajista toimii sertifioidusti luonnonmukaisin ja/tai biodynaamisin menetelmin vielä suuremman osan tuottajista noudattaessa samoja viljelytapoja, joskin ilman sertifikaatteja. Missiomme on luoda parempaa viini- ja kaupunkikulttuuria, missä ekologisuus on yksi merkittävistä osa-alueista ihmisten elämänlaadun parantamisen ja vastuullisen alkoholinkulutuksen ohella. Jotta toimintamme huolehtii ympäristöstämme sen kuormittamisen sijaan ja varmistaaksemme hiilijalanjälkemme negatiivisuuden, olemme merkittävimpänä toimenpiteenämme investoineet 5 hehtaarin kokoiseen peltoalueeseen, jonne istutamme hiilinieluna toimivaa uusiutuvaa metsää.

 Lähteeet

[1] http://www.dermotnolan.ie/downloads/Carbon_footprint_of_wine.pdf?fbclid=IwAR0npjtgl8VVYBvV4GjIrCrJ6TYdHvkPgcfyCwvnUD08vrWbo-fDmcO0LuQ

[2] http://www.dermotnolan.ie/downloads/Carbon_footprint_of_wine.pdf?fbclid=IwAR0npjtgl8VVYBvV4GjIrCrJ6TYdHvkPgcfyCwvnUD08vrWbo-fDmcO0LuQ

[3] https://www.jancisrobinson.com/articles/carbon-footprints-wine-and-consumer

[4] https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/european-green-deal-communication_en.pdf

[5] https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/european-green-deal-communication_en.pdf

[6] https://www.drvino.com/2007/05/22/carbon-footprint-should-wine-be-shipped-in-bulk-tanks/

[7] https://www.drvino.com/2007/10/30/calculating-the-carbon-footprint-of-wine-my-research-findings/

[8] https://dynamic.hs.fi/a/2020/jate/

[9] https://dynamic.hs.fi/a/2020/jate/

[10] https://dynamic.hs.fi/a/2020/jate/

Sulje (esc)

Grand Crew

Me Viinitiellä uskomme, että Suomi on valmis parempaan viini- kulttuuriin. Ihmiset janoavat laatua, vastuullisuutta ja tarinoita yhä useammassa lasissa. Siksi haluamme olla entistäkin enemmän tämän kulttuurimuutoksen soihdunkantajia ja tuoda paremmat viinit kaikkien saataville.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin