Skip to content
Eleni et Edouard Vocoret

Eleni et Edouard Vocoret

Saksalais-kreikkalainen Eleni ja Chablis'ta kotoisin oleva Edouard tutustuivat toisiinsa Uudessa-Seelannissa, jossa he työskentelivät Allan Scott Winesilla Marlborough'ssa. Elenin kreikkalainen isä oli maanviljelijäperheestä, jonka repertuaariin kuului myös viininvalmistus, mutta vain perheen omaan käyttöön. Saksalainen äiti taas oli aivan toiselta alalta ja Elenin kasvaessa Saksassa ei viini ollut osa hänen nuoruuttaan. Edouardin perhe sen sijaan tunnetaan Chablis'n kaupungissa sijaitsevasta kookkaasta viinitilastaan. Elenin oli alunperin tarkoitus suunnata Uudesta-Seelannista Kreikkaan pyörittämään viinitilaa veljensä, Christos Christian Theodoropoulosin kanssa. Ymmärtääkseen viinin myymistä Eleni halusi kuitenkin oppia myös viinintekoa, joten hän otti vastaan viinintekopestin Itävallasta. Reissussa hän huomasi, miten viininteko oli paljon sen myymistä kiinnostavampaa. Yhdessä veljensä kanssa he päättivät, että Kreikassa viiniprojektin onnistuminen voisi olla liian haasteellista. Näinollen Christos muutti Mittelrheiniin pyörittämään Weingut Lithosia ja Eleni päätyi matkustamisen jälkeen muuttamaan Edouardin kotikulmille Chablis'n kylään vuonna 2010.

Pariskunta sai 5 hehtaaria tarhoja Édouardin isältä Patricelta vuoden 2012 lopussa, mutta viinintekoon liittyviä neuvoja isä ei juuri antanut. Alusta saakka oli selvää, että nuorten tulisi tehdä juuri sellaista viiniä kuin itse halusivat. Edouard oli työskennellyt Daniel Barraud'n kanssa Maconnaisissa, ja Danielin työtavoista inspiroituneena halusi tehdä omat viininsä eri tavoin, kuin Vocoret'n perheessä oli tehty. Pariskunta halusi viineihinsä kivisyyttä, suolaisuutta ja hapokkuutta, ja tasapainottamaan näitä he valitsivat käyttöönsä vanhat tammitynnyrit alueen standardikäytäntönä olevien terästankkien sijaan. Pari sai käyttöönsä Edouardin isoisän pienen autotallin, jossa he tekivät ensimmäiset viininsä. Isä Patrice sekä Vincent Dauvissat, jonka viinintekijäapulaisena Eleni työskenteli, auttoivat pariskunnan alkuun. Hetimiten oli selvää, että parin viinit valmistettaisiin luonnollisilla hiivakannoilla ja tarhoja kynnettäisiin rikkaruohomyrkytysten sijaan niiden ekspressiivisyyden maksimoimiseksi. Tarhojen rypäleet poimitaan käsin ja niiden saavuttua tiluksille rypäleet puristetaan pneumaattisesti. Sekä alkoholi- että malolaktinen käyminen tapahtuu terästankeissa, minkä jälkeen viinit siirretään painovoiman avulla vanhoihin tynnyreihin kypsymään vuoden ajaksi. Tynnyreistä nuorin on 5-vuotias ja vanhin Edouardin ikäinen, vuodelta 1986.

Vaikka tila on vasta vajaan 10 vuoden ikäinen ensimmäisen julkaistun vuosikerran ollessa 2013, on se noussut yhdeksi Chablis'n artesaanituottajien kohutuimmista nimistä. Tila tuottaa neljää eri viiniä, sillä pariskunta haluaa vinifioida kylätasoiset tarhansa kunkin erikseen. Butteaux'n 1er Cru -tarha lienee kaikille Chablis'n tosifaneille tuttu yhtenä Montmainsin 1er Cru'n alapalstana. Vocoret'n osuus tarhalla sijaitsee aivan Les Forêts'n vieressä, kattaa 0,3 hehtaaria, ja on istutettu vuonna 1956. Bas de Chapelot'n syvän kalkkinen ja savinen 3 hehtaarin lieux-dit-tarhaosuus sijaitsee nimensä mukaisesti Montée de Tonnerren 1er Cru'n kuuluvan Chapelot-palstan alapuolella kylän oikealla rannalla. En Boucheran on itään suuntaava laakso Vaillonsin ja Montmainsin 1er Cru -tarhojen välillä. Alueen savityylin voi jakaa kolmeen erilaiseen osaan. Yksi osa laaksoa on vanha louhos, joten maassa on paljon reikiä maan siirtämisen vuoksi. Toisessa osassa oleva savi on tahmeaa ja soveltuisi hyvin savenvalantaan. 30-40 cm saven alapuolella on runsaasti osterinkuoria kertoen alueen menneisyydestä merenpohjana. Kolmas osa on tasamaata, missä maa on myös syvempää. Les Parguesin lieux-dit-palsta sijaitsee Serein-joen vasemmalla rannalla, Montmainsin kaakkoispuolella. Palstan muihin viljelijöihin kuuluvat Servin, Moreau-Naudet sekä Romain Collet. Vaikka matkaa En Boucheranin ja Les Parguesin välillä on vain 500 metriä ja viinit valmistetaan samalla tavalla, ovat ne huomattavan erilaisia. Les Parguesin maa on valkoista kalkkipitoista savea, joka tekee viinistä Boucherania lineaarisemman.

Kylätason tarhat on istutettu 1980- ja 1990-luvuilla. Logistisesti on helppoa, että tarha-alueet sijaitsevat kaikki Chablis'n kylässä. Kasvuolosuhteet aiheuttavat kuitenkin huomattavia haasteita, sillä syksyllä 2015 paikallinen kylän päälle osunut raekuuro tuhosi lähestulkoon kaikki rypäleet juuri ennen sadonkorjuuta. Tilan viinit eivät ole toistaiseksi luonnonmukaisesti sertifioituja, mutta tarhoilla työskennellään orgaanisuutta tavoitellen.

Tilan kokonaisvuosituotanto on noin 37 000 pulloa.

http://vocoret.fr/


Close (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hello, welcome to the world of wines!

The content of our online store is for adults only.

Restaurant customers, Remember to log in to the online store!

Search

Added to cart