Yannick Amirault
Yannick Amirault’n isoisä Eugene oli aikanaan yksi muista Tourainen maanviljelijöistä, huolehtien tilallaan hedelmäpuista, parsasta, viiniköynnöksistä, sekä muutamasta lehmästä. Sodan jälkeinen maatalouden teollinen murros toi mukanaan kemialliset lannoitteet, mikä aiheutti periaatteellisia ja filosofisia konflikteja sukupolvien välille. Sen sijaan, että Yannick olisi astunut teollisen maatalouden saappaisiin, päätti hän 22-vuotiaana nuorukaisena vuonna 1977 perustaa omaa nimeään kantavan tilansa isoisältään Eugeneltä perittyjen 3,9 hehtaarin viinitarhojen ympärille. Tällä Malgagnesin alueella Eugene oli valmistanut ja pullottanut viiniä jo vuonna 1947. 1990-luvulla uuden sukupolven aiempia vähäisempi kiinnostus raskastöiseen maatalouteen salli Yannickin hankkia itselleen tarhoja kahdelta eläköityneeltä viininviljeljältä, minkä myötä tilan repertuaarista löytyy edelleen Bourgueilin alueen merkittävä tarha, Le Grand Clos. Perittyään isältään vielä 5 hehtaarin verran tarhoja Yannickin Amirault’n tila vähitellen kasvoi nykyiseen 19 hehtaarin kokoonsa. Tilan hehtaareista 13 sijaitsee Bourgueilissa ja 6 Saint-Nicolas-de Bourgueilissa. Hallitakseen tilan tuotantoa eivät Yannick ja hänen vuodesta 2003 tilan toiminnassa mukana ollut poikansa Benoît aio kasvattaa tarha-aluetta enempää.
Sekä Bourgueilin että Saint-Nicolas-de Bourgueilin alueet ovat kehittyneet vanhan joen pohjalle ja Amirault’n tilan 25 palstaa sijaitsevat eri puolilla alueita mahdollistaen köynnöksille monimuotoisen kasvuympäristön. Isoisänsä opit vahvasti muistoissaan Yannick päätti jo 1970-luvun lopussa lakata käyttämästä kemikaaleja maatilkuillaan antaen ruohon kasvaa vapaasti köynnösrivien välissä. Lisäksi hän päätti vähentää silmujen määrää rajoittaakseen satomääriään ja varmistaakseen rypäleiden mahdollisimman yhdenmukaisen kypsymisen. Tarhoilla viljellään ainoastaan Cabernet Francia, joka poimitaan käsin 2-3 erässä satomäärien yltäessä 40-45 hl/ha. Vuodesta 2009 alkaen kaikki palstat on sertifioitu luonnonmukaiseen tuotantoon, joskin luonnollinen kuunkierto on rytmittänyt Yannickin tarhatyöskentelyä jo vuosikymmeniä, eikä kemiallisia ruiskutteita tai rikkaruohomyrkkyjä ole käytetty tilalla lainkaan vuoden 1997 jälkeen.
Myös kellarityöskentelyssä Yannick suosii perinteitä. Chaptalisointi ja happopitoisuuden korjaaminen eivät tule kuuloonkaan, ja vuoden 2003 jälkeen viinit on valmistettu vanhoissa puutynnyreissä ruostumattomasta teräksestä tehtyjen persoonattomien tankkien sijaan. Osa viineistä käy spontaanisti avoimissa tankeissa, mikä mahdollistaa rypäleiden murskauksen jaloin. Tarhaviinit vinifioidaan nekin luonnollisen hiivakannan avulla kartion muotoisissa puutynnyreissä hellävaraisen ja luonnollisen maseraation kestäessä jopa 6 viikon verran. Benoît’n myötä kellareihin on saapunut myös savisia amforoita. Myös vähäsatoisina vuosina vain ensimmäisen puristuksen mehu käytetään ja loput hyljätään. Viinit saavat kypsyä kalkkikivisten kellareiden isoissa puutynnyreissä 10-30 kuukauden ajan vuosikerran luonteesta riippuen. 2000-luvun alun olemattoman ja jälkeenpäin liian alhaiseksi tunnustetun rikkidioksidin käytön jälkeen sulfiittipitoisuuksia on nostettu harkitummalle tasolle, jotta viinit säilyvät stabiileina myös pulloissa. Viinejä ei kuitenkaan kirkasteta eikä suodateta lainkaan, mikä mahdollistaa niille samanlaisen nuorekkuuden vielä monen vuoden kypsytyksen jälkeen, kuin Yannick oli kokenut isoisänsä Eugenen viinejä maistaessaan ja niistä oppia ottaessaan. Arabiankielisistä sanoista ‘emir’ tuleva Amirault tarkoittaa johtajaa ja ‘ault’ pientä. Aikanaan antikonformistina tunnettu Yannick nähdäänkin tänä päivänä viisaana suunnannäyttäjänä alueella.
Yannick ja Benoît Amirault valmistavat yhteensä 9 eri viiniä. Tilan vuosituotanto on noin 80 000 pulloa.
https://www.yannickamirault.fr/en/
Tule mukaan luomaan parempaa viinikulttuuria
Me Viinitiellä uskomme, että Suomi on valmis parempaan viini- kulttuuriin. Ihmiset janoavat laatua, vastuullisuutta ja tarinoita yhä useammassa lasissa. Siksi haluamme olla entistäkin enemmän tämän kulttuurimuutoksen soihdunkantajia ja tuoda paremmat viinit kaikkien saataville.
Liity Viinitien Grand Crew -yhteisöön ja olet mukana tekemässä parempaa viinikulttuuria.
Shopify-verkkokaupat © 2024, Viinitie Oy