Xanadu

Xanadu

Läntisessä Australiassa sijaitseva Margaret River on pysähdyttävän kaunis alue. Kun katsoo auringon laskevan Intian valtamereen ja näkee pullonokkadelfiinien sukeltelevan rantaviivan läheisyydessä, unohtuvat arkipäivän askareet tyystin mielestä. Kuvankauniiden maisemien lisäksi Margaret River tuottaa mieleenpainuvia viinejä, sillä lämmittävän auringon ja valtameren läheisyyden vaikutuksesta alueen viineissä maistuu paitsi kypsä ja aromaattinen hedelmäisyys, myös merellinen raikkaus.

Vain 4 kilometrin päässä Margaret Riverin keskustasta ja rannikosta sijaitseva Xanadu on alueen viininviljelyn pioneerejä. Vuonna 1968 alueelle vaimonsa Eithnen kanssa muuttanut irlantilainen lääkäri John Lagan inspiroitui alueen pioneerihenkisyydestä ja perusti oman viinitilansa vuonna 1977 istuttamalla ensimmäiset köynnöksensä. Nelisenkymmentä vuotta sitten Margaret Riverin potentiaali maailmanluokan viinien tuotantoalueena oli vasta ajatuksen tasolla muutaman viininviljelijän mielessä, mutta vuosikymmenten varrella jokainen Margaret Riverin viinejä maistanut on taatusti vakuuttunut siitä, että alueen ensimmäiset viljelijät olivat löytäneet todellisen viinimaailman aarteen.

Kirjallisuuden harrastajille Xanadu on nimenä tuttu Samuel Coleridgen idyllisestä, Kubla Khanin kotikaupungista. Kirjojen ystävänä myös John Lagan löysi yhteneväisyyksiä Margaret Riverin ja Coleridgen utopistisen ja mysteerisen kaupungin välillä, ja päätti nimetä viinitilansa sen mukaan. Xanadun meri-ilmastosta nauttivat tarhat sijaitsevat eukalyptuspuiden suojassa. Ne sijaitsevat Wallcliffessa ja jakautuvat kolmeen eri tarha-alueeseen. Lagan Estatessa sijaitsee 17 hehtaaria, jotka koostuvat John Laganin istuttamista Cabernet Sauvignon, Semillon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc ja Merlot -köynnöksistä. Vuonna 1989 istutetulla Stevens Roadin tarhalla viljellään Chardonnayta, Petit Verdota, Malbecia, Merlota, Shiraz'ta, Muscadellea, Gracianoa sekä Cabernet Sauvignonia. Uusimmalla, vuonna 1999 hankitulla Boodjidup Estatella kasvaa 23 hehtaarin verran Cabernet Sauvignonia sekä 47 hehtaarin verran Sauvignon Blancia, Semillonia ja Shiraz'ta. Tarhojen köynnökset nauttivat runsaista sateista ja voivat erityisen hyvin alueen rikkaassa maaperässä ulottuen syvälle soraisen savimaan uumeniin.

Mount Langi Ghiranista ja Yearing Stationista tunnettu Rathbonen perhe osti Xanadun viinitilan sen perustajalta vuonna 2005. Paikallisesta graniitista ja gneissistä rakennettu uusi kellari sekä ravintola valmistuivat 2000-luvun alussa ja pääviinintekijäksi nousi tilalla vuodesta 1999 työskennellyt Glenn Goodall. Goodallin, hänen rinnallaan vuodesta 2006 olleen Darren Rathbonen ja nuoren polven viinintekijä Brendan Carrin viineissä yhdistyvät fokusoitunut viininvalmistus sekä tarkkaan valikoitu tarhamateriaali. Spontaanit käymisprosessit ja kokonaisten terttujen käyttö auttavat osaltaan rypäleiden alkuperän ilmentymisessä Xanadun viineissä. Alueelle tyypillisesti tarhoilla viljellään Chardonnayn Gingin-kloonia sekä Cabernet Sauvignonin Houghton-kloonia, ja kloonivalinnat ovatkin hyvä esimerkki siitä, miten laatu on Xanadun viineissä aina määrää merkittävämpi tekijä. Tilalla on Sustainable Winegrowing Australia -sertifikaatti.

Lue lisää!


Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin