Wieninger
Luonnonmukaista viinintuotantoa suurkaupungin rajojen sisäpuolelta? Kyllä vain, Itävallan pääkaupunki ei ole kuuluisa vain Mozart kugeleista. Wienin alueella valmistetaan viiniä runsaasti, tarhojen yhteenlaskettu pinta-ala on liki 700 hehtaaria, mutta koska kaupunkilaiset ovat janoista sorttia, tuotteita ei ole perinteisesti riittänyt vientiin asti. Viime vuosina Wienin kaupunkiviinit ovat lähteneet valloittamaan maailmaa menestyneimpien tuottajien viitoittamalla tiellä.
Wieningerin viinitalo ja Wienin laatuviinit ovat lähes synonyymeja, eikä kyse ole vain nimien ilmeisestä yhteneväisyydestä. Tilan viineistä vuodesta 1987 alkaen vastannut “mies Viennasta”, Fritz Wieninger, on voittanut lähes kaikki merkittävät viininvalmistuspalkinnot, joita Itävallassa jaetaan. Kun lasin nostaa huulilleen ja kulauttaa, näkemykseen on helppo yhtyä. Jo kolmessa vuodessa Fritz hankki itselleen Winemaker of the Year -palkinnon ja tänä päivänä herran viinejä juodaan jopa 42 eri maassa pallon jokaisella eri mantereella.
Wieninger kasvattaa 55 hehtaaria kattavilla tarhoillaan alueelle tyypillisiä rypälelajikkeita, joiden kirjo on laaja. Perinteisten itävaltalaisten lajikkeiden lisäksi tarhoilla kasvaa myös kansainvälisiä lajikkeita, sillä tilan lähellä on viinikoulu, joka on istuttanut alueella useita eri rypälelajikkeita. Eräillä Wieningerin tarhoista kasvaa kymmenkunta lajiketta sekaisin. Tämä Gemischter satz –kasvatustapana tunnettu menetelmä toimi takavuosina viljelijän vakuutuksena: ennakoimattomat sairaudet, home tai kypsyysongelmat vaivasivat usein yhtä tai kahta lajiketta kerrallaan, jolloin muut lajikkeet tuottivat terveitä rypäleitä ja viljelijä pystyi valmistamaan viiniä jokaisena vuotena. Wieningerin osaavissa käsissä syntyy raikas ja vivahteikas viini, jota tuohisuisinkaan ei erehdy luulemaan chardonnayksi.
Wieningerin tarhat sijaitsevat Wienin kaupunkia hallitsevan Nussberg-vuoren rinteillä, joilta aukeaa eräs maailman mielenkiintoisimmista viinitarhamaisemista. Urbaanin kaupungin ja luomuviinitarhojen yhdistelmä on näkemisen väärti. Wieninger valmistaa viininsä luonnon kantokykyä kunnioittaen ja biodynaamista oppia hyödyntäen 1500-luvulla toimineen luostarin tiloissa. Valittu viininvalmistusfilosofia tuottaa Fritzin mukaan tasapainoisia ja tyylikkäitä viinejä.
Tilan vuosituotanto on noin 400 000 pulloa. Tuottajalla on respekt-BIODYN-sertifikaatti.