Weszeli
Weingut Weszelin tilan tarina alkoi jo vuonna 1679, kun Summererien perhe aloitti maanviljelyn ja viininvalmistuksen Langenloisissa. Tietotaito siirtyi sukupolvelta toiselle kehittyen kohti nykyistä tyyliä, jossa luonnonmukaista viininvalmistusta tukee nykyaikainen tekniikka. Yli kolmensadan vuoden sekaviljelyn jälkeen Alfred Summerer muunsi tilukset kokonaan viinitarhoiksi. Vuonna 2011 tilan historiassa alkoi uusi aikakausi, kun aiemmin Wienissä täysin muulla alalla työskennellyt Davis Weszeli päätti ottaa hypyn tuntemattomaan, ja ostaa tilan itselleen. Tänä päivänä Davis pyörittää tilaa yhdessä vaimonsa Bettinan kanssa, eikä voisi enää kuvitellakaan palaavansa takaisin kaupunkielämään ja kiireiseen bisnesmaailmaan.
Weszelin palstat sijaitsevat Itävallan Kamptalissa, Langenloisin kylän ympäristössä. Weszeli tuottaa 30 hehtaarin alueella laadukkaita valkoviinejä Grüner Veltliner ja Riesling-lajikkeista. Viinitarhat jakautuvat yhdeksälle eri palstalle Langenloisin länsi-, itä- ja pohjoispuolille. Kunkin palstan mikroilmasto ja erilaiset maaperät tuottavat omaleimaisia, terroiriaan edustavia viinejä. Grünerit kattavat 80% tuotannosta ja Rieslingit 20%. Weszelin tuontantomenetelmät ovat luonnonmukaisia ja viinit luomusertifioituja vuodesta 2020 alkaen. Vuonna 2021 tarhat ja viinit saivat myös biodynaamisen Demeter-sertifikaatin.
Rypäleet poimitaan käsin ja puristetaan hellästi rankoja rikkomatta. Kaikki viinit käyvät läpi lämpökontrolloidun käymisen terästankeissa. Viinien kypsytystavat ovat yksilöllisiä, mutta perusperiaatteena on palstaviinien maltillinen kypsyttäminen tammitynnyreissä ja liikkeellelaskeminen aikaisintaan 24 kuukauden ikäännyttämisen jälkeen. Muut viinit saavat nekin kypsyä vähintään puoli vuotta.
Tilan filosofiana on ”Terrafactum Principle”, jonka mukaan viinitarhat ja niiden monimuotoisuus ovat laadukkaan viinintuotannon perusta. Tarhoilla tehdään runsaasti töitä luontoa kunnioittaen, sillä Weszelin mukaan juuri tarhoilla muodostuu viineille niiden ominainen luonne. Maaperän humuspitoisuutta vaalitaan ja sen runsautta edesautetaan Weszelin pariskunnan kehittäen jatkuvasti tarhojen maaperän hoitotapoja. Ihmisten apuna tarhoilla työskentelee keväästä 2021 eteenpäin myös lauma lampaita. Tarhatyöskentelyn tärkeyttä tukee tilalla vallitseva ajatus ”do as little as possible in the cellar”. Tärkeintä on pitää viinitarhojen maaperä elossa.
Tuottajalla on luomusertifikaatti.