Nivarius
100-vuotiaita Viura-köynnöksiä ja viiniä 840 metrin korkeudelta? Jos tämä ei saa viininystävää heristämään korviaan, ei sitten mikään.
Nivariuksen viinitila saa nimensä latinankielisestä luonnollisesta lähteestä, johon talvella satanut lumi varastoituu ympärivuoden saatavaksi vedeksi. Tämän lähteen vierellä kasvavat köynnökset, jotka saavat tuta raikkaan atlanttisen tuulen ympärillään päivästä toiseen, ja tämän raikkauden maistaa myös Nivariuksen valmistamissa valkoviineissä. Valkoviineihin keskittyvä tila on Riojan alueella harvinaisuus ja ensimmäinen, mutta Palacios Vinos de Finca -ryhmään kuuluvalla Nivariuksen tilalla on kunnianhimoinen tavoite saada viininystävät ymmärtämään, miten hienostuneita ja pitkäikäisiä valkoviinejä Riojassa voidaan alueen paikallisista rypälelajikkeista valmistaa.
Nivariuksella on viljeltävänään 120 hehtaaria tarhoja, joista kaikki sijaitsevat äärimmäisen korkealla ja moni suuntaa pohjoiseen. Viuran, Garnacha Blancan ja Tempranillo Blancon lisäksi tila on halunnut pelastaa alueen natiivilajikkeen Maturana Blancan sukupuutolta, ja on panostanut rypäleen viljelemiseen nostaakseen sen takaisin ansaitsemaansa arvoon. Tänä päivänä tätä Savagninin sukulaislajiketta löytyy Riojasta vain 40 hehtaarin verran, mutta pienten terttujen hiekkaisella maaperällä tuottamat rypäleet ja niistä valmistetut viinit ovat erityisen kompleksisia.
Koko Palacios Vinos de Fincan ydinajatuksena on löytää poikkeuksellisia alueita, joissa voidaan tuottaa aluettaan reflektoivia, uniikkeja viinejä. Tarhojen biodiversiteettiä rikastuttamalla ja kunnioittamalla, ja synteettiset tuholaisaineet hylkäämällä tilan minimaalisen intervention periaatteiden myötä rypäleistä valmistetut viinit todella kertovat synnyinseutunsa tarinan. Tilan ensimmäiset uudet tarhat istutettiin vuonna 2010, mutta tilan onnistui ostaa myös vanhoja, 80-100-vuotiaita Viura-tarhoja alueen pitkäaikaisilta viljelijöiltä. Tarhojen maaperää tarkkaan tutkimalla Nivarius on onnistunut huolehtimaan köynnöksistä niiden vaatimalla tavalla, ja köynnösten hyvinvointi näkyykin välittömästi tarhoilla vieraileville. Maaperän tutkimisprosessissa Nivariuksella on ollut apunaan maailman tunnetuin maaperäspesialisti, chileläinen Pedro Parra.
Rypäleiden kunnioittaminen näkyy vahvasti myös tilan kellarissa. Kokonaiset rypäletertut puristetaan rankoja poistamatta, viinit valmistetaan rypäleissä ja kellarissa olevan luonnollisen hiivakannan avulla, ja pääsääntöisesti viinit kypsyvät teräs- ja sementtitankeissa niiden oman luontaisen aromimaailman säilyttämiseksi. Tilan ensimmäiset viinit julkaistiin vuonna 2012 ja tällä hetkellä valikoimissa on yhteensä viisi viiniä.
Tilan vuosituotanto on noin 600 000 pulloa.