Mullineux
Kuvankaunis ja lahjakas viinintekijäpariskunta Chris ja Andrea Mullineux perusti nimeään kantavan viinitilansa Riebeek Kasteelin kylän lähelle, Swartlandin alueelle vuonna 2007 työskenneltyään aiemmin niin Ranskassa, Kaliforniassa kuin muilla Etelä-Afrikan viinialueilla kokemustaan kartuttaen. Swartlandiin Ranskassa toisiinsa tutustuneen ja rakastuneen pariskunnan houkutteli erityisesti alueen graniittinen ja liuskekivinen maaperä. Alueen potentiaali tuottaa maailmanluokan viinejä vanhoista köynnöksistä oli Chrisin ja Andrean mielestä liian suuri jätettäväksi väliin. Viininnauttijoina emme voi olla päätöksestä kuin erittäin kiitollisia, sillä tilan viinit ovat todellakin lunastaneet paikkansa laatua arvostavien kuluttajien lasissa. Kuuluisa Platter's South African Wine Guide on palkinnut Mullineux'n tilan 30 kertaa viiden tähden arviolla, Wine Enthusiast valitsi Andrean vuonna 2016 International Winemaker of the Yeariksi ja samana vuonna Tim Atkin MW kruunasi pariskunnan South African Winemakers of the Year -tittelillä. Juuri äsken Mullineux valittiin ainoana eteläafrikkalaisena tilana Wine & Spirits Magazinen Top 100 Wineries of 2022 -listalle ja se on myös Platter'sin Winery of the Year 2023. Huikeaa!
60 kilometrin päässä Kapkaupungista pohjoiseen sijaitseva Swartlandin alue koostuu Paardebergin, Kasteelbergin ja Piketbergin kukkuloista, jotka luovat viiniköynnöksille uniikin, joskin haastavan kasvuympäristön. Suurin osa tilan tarhoista sijaitsee Kasteelbergin kukkulan lounaispuolen rinteillä Roundstonen alueella. Täällä kasvavat Mullineux'n Syrah-köynnökset, joista on tuotettu viiniä tilan perustamisesta lähtien. Vuonna 2015 alueelle alettiin istuttaa Syrah'n lisäksi myös Chenin Blancia, Grenache Noiria ja Blancia, Cinsaulta, Clairettea, Carignania, Semillon Gristä, Roussannea sekä Maccabeuta. Syvän liuskekivisen pohjamaan ansiosta alue tuottaa Andrean ja Chrisin mukaan Swartlandin parhaat viinit, joissa on runsaasti tekstuuria ja rakennetta.
Tarhatyöskentelyssään Mullineux't eivät käytä rikkaruoho- tai hyönteismyrkkyjä, saati muita synteettisiä aineita. Köynnösrivien väleissä kasvaa talvisin muuta kasvustoa maaperän eroosion vähentämiseksi ja orgaanisen materiaalin lisäämiseksi. Tarhoilla käytetty lannoite on oman kompostin tuotantoa, jota rikastuttaa lähistöllä vapaana elelevä karja.
Kellareissa työskennellään minimaalisella periaatteella, jotta rypäleistä valmistuvat viinit kuvastaisivat mahdollisimman hyvin niiden alkuperää. Viininvalmistuksessa ei rikkidioksidin lisäksi käytetä mitään muita lisä- tai apuaineita. Viinit saavat valmistua ajan kanssa, joten maseraatiot ovat hellävaraisia, mutta pitkiä, ja uusien tammitynnyreiden osuus ranskalaisessa tynnyririvistössä maltillinen. Pääpaino kellarissa on 500- ja 2000-litraisissa kookkaissa tynnyreissä perinteisten barriquejen sijaan. Tynnyreissä kypsyviä viinejä häiritään mahdollisimman vähän, eikä viinejä kirkasteta tai suodateta pullotuksen yhteydessä.
Tarhoja tilalla on omistuksessa 48 hehtaarin verran, minkä lisäksi pariskunta työskentelee alueen muiden viljelijöiden kanssa. Vuodesta 2013 alkaen Mullineux't ovat tehneet yhteistyötä Analjit Singhin ja Peter Dartin kanssa, minkä tuloksena ovat syntyneet Franschhoekin alueen Leeu Passant viinit.
Tilan kokonaisvuosituotanto on noin 300 000 pulloa.
https://mlfwines.com/mullineux/
Tule mukaan luomaan parempaa viinikulttuuria
Me Viinitiellä uskomme, että Suomi on valmis parempaan viini- kulttuuriin. Ihmiset janoavat laatua, vastuullisuutta ja tarinoita yhä useammassa lasissa. Siksi haluamme olla entistäkin enemmän tämän kulttuurimuutoksen soihdunkantajia ja tuoda paremmat viinit kaikkien saataville.
Liity Viinitien Grand Crew -yhteisöön ja olet mukana tekemässä parempaa viinikulttuuria.
Shopify-verkkokaupat © 2024, Viinitie Oy