Mas de Daumas Gassac

Mas de Daumas Gassac

Mas de Daumas Gassacin lähes 1250-vuotinen historia juontaa juurensa vuoden 780 tienoille, jolloin benediktiiniläismunkit valmistivat viiniä alueella ensimmäisten joukossa. Pikakelattaessa vuoteen 1970 nähdään Véronique ja Aimé Guibert kiertämässä alueella etsien kotia perheelleen. Mäntyjen reunustaman tien varrella he päätyivät vanhan majatalon sekä hylätyn myllyn luokse, tilalle, joka kuului Daumasin perheelle, ja jonka he kokivat välittömästi heille sopivaksi. Tietämättä minkä raaka-aineen tuotanto olisi alueella menestyksekkäin, Guibertin pariskunta kysyi neuvoa Bordeaux'n yliopistossa professorina työskentelevältä ystävältään Henri Enjalbertilta. Vierailtuaan tilalla ja tutkittuaan sen maaperiä useiden tuntien ajan, professori näki alueella yhtäläisyyksiä jäätikön aikaiseen hiekkakiveen, mitä löytyy runsaasti myös Côte d'Orin alueelta Burgundista. Professori oli vakuuttunut, että Mas de Daumas Gassac pystyisi tuottamaan alueella myös Grand Cru -tason punaviinejä, mutta varoitti Guiberteja siitä, että tunnustamisessa saattaisi kestää jopa vuosisatoja. Pariskunta oli kuitenkin valmis haasteeseen, ja niin sai alkunsa tämän legendaarisen statuksen saavuttaneen tilan tarina.

Tilan ensimmäiset Cabernet Sauvignon -köynnökset istutettiin vuonna 1972. Köynnösmateriaalina käytettiin kloonien sijaan pistokkaita 1930-40-luvuilla istutetuilta, Bordeaux'n parhaiden tilojen tarhoilta. Nämä köynnökset eivät tuottaneet suurinta satoa tai olleet kaikista vastustuskykyisimpiä tuholaisia vastaan, mutta tuottivat tilojen parhaimmat viinit. Samaan aikaan tarhojen istutuksen yhteydessä alettiin rakentaa viinimöä ja kellaria hylätyn myllyn vanhan vesivaraston tiloihin, missä oli luonnostaan tasainen lämpötila. Vuonna 1978 Bordeaux'n huipputaloja konsultoiva enologi Emile Peynaud vieraili tilalla ensimmäisen kerran. Vierailu teki Peynaudiin niin vahvan vaikutuksen, että päätti alkaa konsultoimaan tilan viininvalmistusta, vaikkei Mas de Daumas Gassacin nimeä tunnettu vielä missään ja tilan punaviiniä oli lähes mahdoton myydä ensimmäisten vuosien aikana. Pikkuhiljaa viini alkoi kuitenkin herättää kansainvälistä huomiota, ja sitä verrattiin mediassa niin Lafite-Rothschildiin kuin Latouriin.

Moulin de Gassac sai alkunsa vuonna 1991, kun Aimé Guibert havahtui laajemmin Villeveyracin läheisyyden persoonallisuuteen. Samaan aikaan Euroopan Unionin karsiessa erityisesti Languedoc-Roussillonin tarha-aluetta Guibert päätti yhdessä paikallisten viljelijöiden kanssa alkaa säästää ja pelastaa parhaimmiksi näkemiään palstoja. Moulin de Gassacin projektista muodostui nopeasti historian, perimätiedon ja alkuperäisen terroirin pelastaja, ja näin syntyi sarja viinejä, joilla on selkeä oma alueellinen identiteettinsä.

Moulin de Gassacin vuonna 1991 julkaistu ensimmäinen viini kunnioitti perheen ystävää Henri Enjalbertia. Vuonna 1993 julkaistu Figaro valittiin samantien oman kategoriansa parhaimmaksi koko maailmassa. Myös jokaisessa myöhemmin julkaistussa viinissä maistuu uniikki Languedocin terroir: köynnösten läheinen sijainti Välimereen nähden, amfiteatterimainen avautuminen Välimerta ja Sèten satamaa kohden, Villeveyracin rinteiden viineihin tuoma intensiivisyys, sekä eteläisen ilmaston luonne. Punaisille lajikkeille vihittyjen tarha-alueiden savinen ja kalkkipitoinen maaperä on kuivaa ja mahdollistaa rypäleiden täyden kypsymisen rajoittaessa tarhojen satomääriä luonnollisesti. Valkoiset lajikkeet saadaan Thau Lagoonin alueelta Pinet'n kylän läheisyydestä, missä maaperä koostuu savesta ja meren kuljettamista pikkukivistä. Alueen valkoviineissä maistuu välimerellinen raikkaus.

Siinä missä Mas de Daumas Gassacin 50 hehtaaria kattavat tarhat ovat konversiossa biodynaamiseen viininviljelykseen, kuuluu myös pikkuveli Moulin de Gassacin filosofiaan biodiversiteetin ja ympäristön kunnioittaminen. Tämä näkyy tarhoilla muun muassa hyödyntämällä feromoneja ja lepakoita tarhojen tuholaishyönteisten torjunnassa, sekä rikkaruohomyrkyistä pidättäytymisenä ja sallimalla luonnollista kasvustoa tarhoilla. Vuodesta 2020 alkaen tilan kaikki viinit on sertifoitu Terra Vitis -ohjelman mukaisesti.

2000-luvun puolella molempien tilojen toiminnasta on ottanut ohjan toinen sukupolvi, johon kuuluvat Samuel, Roman, Gaël, Amélien ja Basile Guibert. Maaliskuussa 2016 menehtyneen isänsä jäljissä he jatkavat pitkäkestoista työtään valmistaen alkuperäänsä ilmaisevia, poikkeuksellisen raikkaita ja elegantteja viinejä.

Mas de Daumas Gassacin kokonaistuotanto on noin 200 000 pulloa vuodessa. Moulin de Gassacin kokonaistuotanto on noin 2 miljoonaa pulloa vuodessa.

https://www.daumas-gassac.com/


Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin