Mad Wines

Mad Wines

Harva viinitila voi kerskailla yhtä pitkällä ja kunnioitettavalla historialla kuin unkarilainen Mad Wines, jonka Mádin kylässä sijaitsevat viinitarhat laatuluokiteltiin maailman ensimmäisten joukossa jo vuonna 1732. Tilan perustivat vuonna 2008 István Szepsy Jr., kulttituottaja István Szepsyn viinitekijänä 18.:ssa sukupolvessa toimiva poika, sekä kaksi unkarilaista bisnesmiestä. Tilan missiona on alusta saakka ollut tuoda Tokaj’n alueen omaperäisyyttä esiin kaikin mahdollisin keinoin. Näihin keinoihin lukeutuvat muun muassa jatkuva köynnösten ja viinien parissa tehtävä tutkimustyö, laadukkaiden kloonien kanssa työskentely, yksittäisten tarhojen ominaispiirteiden maksimointi, sopimusviljelijöiden ohjaaminen viinitarhojen hoidossa, jopa viisi kertaa keskihintaa suuremman korvauksen maksaminen kerätyistä rypäleistä, sekä satomäärien rajoittaminen.

Mad Wines sijaitsee Mádin kylässä, Koillis-Unkarin Tokajissa. Viinitilan hallussaan 20 hehtaaria viinitarhoja 11 eri kylässä. Valtaosa tilan viineistä valmistetaan valkoisesta Furmint-lajikkeesta. Furmint on Unkarin käytetyin rypälelajike ja monet pitävät Mádin kylää Unkarin Furmint-mekkana. Miljoonia vuosia sitten purkautuneet tulivuoret ovat muodostaneet alueen mineraalipitoisen maaperän, joka on omiaan laatuviinin viljelylle. Maaperä koostuu kerrostumista, joissa on muun muassa punaista savea, zeolittia, ryoliittia ja kvartsia.

Mad Wines pyrkii tuottamaan tyylikkäitä laatuviinejä, jotka ilmentävät Mádin alueen, viinitarhan ja käytetyn rypälelajikkeen ominaispiirteitä juotavuutta unohtamatta. Viinintekijän mielestä ensiluokkaisen tason edellytyksenä ovat paitsi huipputarhat, myös köynnökset, joiden ikä on vähintään 20-25 vuoden tietämillä. Satokauden aikana aktiivinen sadon karsinta (green harvest) on tärkeässä asemassa, jotta jäljelle jääneiden rypäleterttujen konsentraatio voidaan maksimoida. Viinitila hyödyntää modernia viininvalmistustekniikkaa tuotannossaan siinä määrin, kun sen katsotaan olevan tasapainossa historiallisten arvojen kanssa.

Suurin osa tilan viineistä tehdään Furmintista ja portfolio jakautuu kolmeen eri sarjaan. Alueelliset ja kyläviinit käyvät lämpökontrolloiduissa terästankeissa, siinä missä yhden tarhan rypäleistä tehdyt kuivat ja perinteiset makeat viinit käyvät ja kypsyvät 300-litraisissa unkarilaisissa tammitynnyreissä. Olennainen osa tilan filosofiaa liittyy myös yhteisöllisyyden ja alueen viininvalmistusperinteiden vaalimiseen. Tila tekee yhteistyötä paikallisten pienviljelijöiden kanssa ja kannustaa heitä laadukkaaseen viininviljelyyn. Tila pitää huolen että viljelijät panostavat laadukkaisiin viljelytapoihin ja tilan työvoima koostuu paikallisista nuoren polven tokaijlaisista. Mad Winesin viineihinsä käyttämä pullomalli on suunniteltu itse tilalla ja sen tyylikkyys on hurmannut myös monet muut alueen tuottajista, jotka ovat alkaneet käyttää samaa pullomallia omien viiniensä kanssa. Tänä päivänä tilan kaikki pullot suljetaan Vinolok-korkein, jotta pullovariaatio ja korkkivian mahdollisuus saadaan minimoitua.

Viimeisten vuosien aikana tila on panostanut brändinsä tunnettuuteen ja helposti lähestyttävyyteen, minkä myötä vuodesta 2017 alkaen kaikki tilan viinit on tuotettu Mad Wines -nimen alla entisen Szent Tamásin sijaan. Tilalla huolehditaan myös ekologisuudesta, ja käytössä onkin niin aurinkopaneeleita, sadeveden kerääjiä kuin maalämpöä.

Tilan vuosituotanto on noin 350 000 pulloa.

https://mad-wine.com/en/


Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin