Kuentz-Bas

Kuentz-Bas

Moni ranskalainen viinitila on saanut alkunsa rakkaudesta, ja niin on myös Kuentz-Basin kohdalla. Vuodesta 1795 alkaen Kuentzin perhe on toiminut todellisena Alsacen viinintuotannon ambassadorina, ja kahden perheen liittyessä yhteen avioliiton kautta vuonna 1918 sai alkunsa viinitila, joka tänä päivänä on yksi alueen arvostetuimmista. Kuentz-Basin tila sijaitsee Husseren-les-Châteaux'n kylässä, Alsacen maantieteellisesti korkeimmalla sijainnilla. 400 metrin korkeudella sijaitsevat Trois Châteaux'n tarhat muistuttavat alsacemaiseen tyyliin tilkkutäkkiä, joskin pääsääntöisesti tarhojen maaperä koostuu kalkkipitoisesta savesta ja hiekkakivestä. Korkean sijaintinsa vuoksi rypäleet kypsyvät myöhään, jolloin ne ovat täynnä makua ja raikkaan hapokkaita. Tarhojen iät vaihtelevat 25 ja 75 vuoden välillä.

Alkujaan viinit myytiin pääsääntöisesti paikallisesti Vogeesien vuoriston rajaamalla alueella, mutta ajan saatossa viinit valloittivat ensin pariisilaisten, sitten Ranskan ulkopuolisten, ja nyt myös suomalaisten viininrakastajien sydämet. Vuonna 1894 rakennettu kellari on edelleen käytössä, mutta viininteossa tarvittavaa tekniikkaa on uudistettu vuosikymmenten saatossa. Vuoteen 2003 mennessä perheen tarhat Trois Châteaux alueella kattoivat 12 hehtaaria. Näiden Husseren-les-Châteaux'n kylässä sijaitsevien tornien yhteydessä kuulaana talvipäivänä yhä erottuva neljäs, vanha vartiotorni, on antanut nimensä tilan La 4ème Tour -viinisarjalle. Seuraavana vuonna Jean-Baptiste Adamin ja Samuel Tottolin tarttuessa tilan ohjaksiin sai Kuentz-Basin maine uutta tuulta purjeisiinsa, ja vuosina 2017-2023 Olivier Raffinin käsissä ollut tila on purjehtinut yhä uudemmille ja korkeammille aalloille.

Jean-Baptiste Adamin myötä Kuentz-Basin tilalla alettiin harjoittaa biodynaamisia viininviljelystapoja, tavoitteena tuottaa entistä laadukkaampia ja alkuperäänsä ilmentäviä viinejä. Myös tarhojen tuottamia satomääriä alettiin rajoittaa aiempaa enemmän. Tämän myötä talon Grand Cru -tarhat, kuten Eichberg ja Pfersigberg ovat saavuttaneet runsaasti huomiota maailmalla. Tänä päivänä jopa 30% tilan tuotannosta saadaan Grand Cru -luokitelluilta tarhoilta.

Kunkin tarhan tuottamien rypäleiden luonne määrittää niiden vinifiointimenetelmät. Tradition-sarjan viinit valmistuvat isoissa vanhoissa tammiastioissa ja Trois Châteaux'n parhaimmilta tarhoilta tulevat viinit pääsääntöisesti terästankeissa. Raffin työskentelee mieluummin tarhoilla kuin kellarissa, joten kellarissa viinien annetaan valmistua itsestään ajan kanssa. Käymisprosessit tapahtuvat luonnollisen hiivakannan avulla ja viinit saavat kypsyä pitkään sakan päällä. Rikkidioksidin määrää alentamalla viineistä on vuosi vuodelta tullut hedelmäisempiä, mineraalisempia ja kuivempia. Näitä viinejä et halua missata!

Tänä päivänä tilalla on omistuksessaan 10 hehtaaria biodynaamisesti ja 6 hehtaaria orgaanisesti sertifioituja tarhoja. Lisäksi tuotannossa on 14 hehtaaria muita tarhoja, jotka sijaitsevat Husseren-les-Châteaux'n läheisillä rinteillä.

Tuottajalla on Demeter-sertifikaati.

Lue lisää!


Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin