Knoll

Knoll

Jokainen viinialueita kiertänyt tietää, miten kauniita viiniköynnöksiä ympäröivät maisemat ovat. UNESCOn maailmanperintökohteeksi valittu Wachaun viinialue ylettyy viinialueiden rankingissa huipulle jyrkkien rinteidensä ja Tonavan kimmeltävän kauneuden vuoksi. Alueen viinit eivät kuitenkaan jää kisassa maisemille kakkoseksi, mistä omiaan on kertomaan viinien maailmanlaajuinen arvostus ja kysyntä viininrakastajien ja -keräilijöiden keskuudessa. Historiallisesti monet alueen viineistä ovat olleet osuuskuntien tuottamia, sillä viininviljelijöillä on harvoin ollut omaa kellaria ja viininvalmistuksessa tarvittavaa välineistöä. Kulttimainetta nauttiva Knollin perhe pullotti ensimmäiset omat viininsä 1950-luvulla ja vuodesta 1962 näiden viinien tunnusmerkkinä on ollut etiketeissä komeileva Saint Urbanin viinintuottajien ja viinitarhojen pyhimys.

Knollin perhe viljelee 15 hehtaaria tarhoja, joista suurin osa sijaitsee itäisen Wachaun parhailla terasseilla. Näistä tarhoista kuuluisimpia ovat Kellerberg, Loibenberg, Pfaffenberg ja Shütt. Viinit ovat äärimmäisen pitkäikäisiä tuntuvan tekstuurinsa ja tarkkuutensa ansiosta, ja ilmentävät täyden potentiaalinsa usein vasta vuosien kellaroinnin jälkeen. Pääosa tarhoista on istutettu klassisilla Grüner Veltliner ja Riesling-köynnöksillä, mutta tuotannossa on myös muun muassa Muskatelleria ja Gelber Tramineria. Wachaun ilmastossa sekoittuvat atlanttinen viileys, Alppien tuulet sekä Pannonian lämpö. Näin ollen päivän ja yön väliset lämpötilaerot ovat huomattavat erityisesti kesäisin ja syksyisin. Tonavan läheisyys tasaa lämpötilojen huippuja ja helpottaa myös viileälle alueelle tyypillistä keväthallan riskiä.

Knollin tarhat sijaitsevat aivan Wachaun itäosissa, missä sääolosuhteet ovat hieman muuta aluetta lämpimämpiä, joskin ilmasto luokitellaan yhä viileäksi. Tarhojen maaperä koostuu pääasiassa gneissista ja lössistä. Riesling viihtyy erityisesti jyrkillä ja maaperältään köyhemmillä terassitarhoilla, siinä missä Grüner Veltliner kasvaa rinteiden alaosien rikkaammilla mailla. Tilan tarhoja työstetään käsivoimin - osittain jo senkin vuoksi, ettei jyrkille rinteille ole mahdollista viedä traktoreita. Unterloibenin kylässä sijaitsevassa kellarissa viinit saavat valmistua rauhassa ajan kanssa. Viinit käyvät terästankeissa ja vanhoissa tammiastoissa, ja pitkä sakkakypsytys tekee niistä moniulotteisen kerroksellisia ja viipyileviä.

Kolmannen sukupolven edustaja Emmerich Knoll luotsaa viinitilaa yhdessä vaimonsa Anjan kanssa. Myös Emmerichin samaa etunimeä kantava isä, äitinsä Monika ja veljensä August pyörivät tilan toiminnoissa mukana. Aika näyttää, tuleeko perheen pojista Julianista tai Emmi IV:stä isänsä tapaan viinintekijöitä. Knollin tila kuuluu Wachaun viinintuottajien Vinea Wachau Nobilis Districtus -järjestöön, joka edellyttää jäseniltään korkeita standardeja viininviljelymenetelmien ja tuotannon suhteen. Tilan viinit luokitellaan perinteisesti kypsyytensä mukaan Federspiel ja Smaragd-kategorioihin. Tilan yhteydessä toimii myös perheen ravintola Loibnerhof Familie Knoll.

Ei ole ihme, että Knollin Grüner Veltliner päihitti kilpailijansa vuonna 2002 Jancis Robinsonin Lontoossa järjestämässä tastingissa, missä itävaltalaiset valkoviinit asetettiin rinnakkain muun muassa Burgundin huippujen kanssa. Parissakymmenessä vuodessa Itävallan viinintuotanto on meidän näkemyksemme mukaan hioutunut entistä kimaltavammaksi timantiksi, ja tänä päivänä Knollin viinit lukeutuvat ehdottomasti maan kärkikastiin.


Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin