Karl Schaefer
Karl Schaefer on eräs Saksan Pfalzin palkituimmista tiloista (mm. Mundus Vini 2015), mikä ei ole lainkaan itsestäänselvä saavutus arvostetulla alueella. Tilan historia ulottuu vuoteen 1843 asti, jolloin lääkärismies Christian Schaefer perusti sukunimeään kantavan viinitilan. Tätä nykyä ruorissa on von Nellin pariskunta Nana ja Job, jotka ostivat tilan Schaeferin suvulta. Tilan maine alkoi kasvaa vuonna 2008, jolloin natiivi baddürkheimilainen Jan Gross aloitti tilan viinintekijänä. Janin onnistui nostaa tila alueen parhaimmiston joukkoon, samaan tapaan kuin Gernot Kollmannin Moselissa Immich-Batteriebergin tilalla.
Schaeferin tila tuottaa 17 hehtaarin tarhoillaan 85% Rieslingiä. Käsityöhön tarhatyöskentelyssä pakottavat ideologian ohella maantieteelliset tekijät, joista pelottavan jyrkät terassirinteet eivät ole suinkaan vähäisimpiä. Monet alueen tuottajien tarhoista sijaitsevat laakeilla mailla, joissa koneellinen työskentely on mahdollista, mutta terassit pakottavat Schaeferin tarhatiimin käsityöhön. Jopa 85% kaikista tarhoista on terasseilla, ja pieteetillä työstetyt tarhat ovat luomusertifioituja.
Tilan viininteon ote on perinteikäs. Maan alla sijaitseva kellari on luonnostaan viileä, jolloin viinien lämpötilan kontrollointiin ei kulu ylimääräistä energiaa. Rypäleet puristetaan kokonaisina terttuina ja parhaimpien tarhojen rypäleiden annetaan uuttua muutaman tunnin ajan viileässä. Viinit käyvät lisääntyvissä määrin spontaanisti ilman kaupallisia hiivoja, ja nykyisen viinintekijän Johann Seibtin tavoitteena onkin vuonna 2020 valmistaa viinit täysin luonnollisen hiivakannan avulla. Mehujen annetaan tummua ja oksidoitua ennen käymistä, minkä vuoksi tilan viinit ovat äärimmäisen eloisia ja kestävät pitkää kypsytystä. Rieslingit ja tilan Weissburgunder eivät käy malolaktista käymistä. Viinien valmistuksessa käytetään cuvéesta riippuen pieniä terästankkeja tai ikivanhoja tammitynnyreitä. Viinit saavat kypsyä sakan päällä mahdollisimman pitkään, aina niin kauan, kunnes markkinat vaatimalla vaativat uuden vuosikerran myyntiin. Sulfiittilisäykset pidetään maltillisina viinien kokonaissulfiittipitoisuuden jäädessä aina alle 100mg/l.
Nuoren tiimin pyörittämän tilan viinit ovat puhdaspiirteisiä ja aseista riisuvan hapokkaita. Rieslingeissä tulee mineraalisuuden kautta hienosti esiin alueen hiekkakivinen maaperä. Tilan viinityyli on ollut aina pääsääntöisesti kuiva, jopa 1960-70-luvuilla, kun valtaosa maan tuottajista tuotti mahdollisimman makeita viinejä. Kaksi kettua sisältävästä etiketistään mieleen jäävä Schaefer tekee unohtumattomia valkoviinejä, joita maistellessa ei jää epäselväksi, miksi saksalaista Rieslingiä pidetään tyylissään maailman parhaana. Karl Schaefer kuuluu Saksan laatuviinintuottajien VDP-järjestöön.
Tilan vuosituotanto pyörii satomääristä riippuen 80 000 pullon tietämillä. Tuottajalla on luomusertifikaatti.
Tule mukaan luomaan parempaa viinikulttuuria
Me Viinitiellä uskomme, että Suomi on valmis parempaan viini- kulttuuriin. Ihmiset janoavat laatua, vastuullisuutta ja tarinoita yhä useammassa lasissa. Siksi haluamme olla entistäkin enemmän tämän kulttuurimuutoksen soihdunkantajia ja tuoda paremmat viinit kaikkien saataville.
Liity Viinitien Grand Crew -yhteisöön ja olet mukana tekemässä parempaa viinikulttuuria.
Shopify-verkkokaupat © 2024, Viinitie Oy