Immich-Batterieberg
Immich-Batterieberg kuuluu Moselin laakson vanhimpiin tiloihin: tilan juuret voidaan jäljittää vuoteen 1425 saakka. Keski-Moselissa sijaitsevan tilan kannalta merkittävin seikka tapahtui 1800-luvun puolivälissä, jolloin Immichin perhe päätti muokata maastoa ja käytännössä räjäytti kokonaisen vuoren rinteen tuhansilla kiloilla mustaa ruutia taivaan tuuliin. Savun keskelle jäi Batteriebergin palsta, jota pidetään tätä nykyä eräänä Moselin laakson parhaimpana paikkana Rieslingin kasvattamiseen! Hullu maailma, huikea historia.
Enkirchissä sijaitsevan Immich-Batteriebergin omat 13 hehtaarin tarhat sijaitsevat liki pystysuorilla rinteillä Mosel-joen välittömässä läheisyydessä. Tilan erikoisuutena ovat varsin vanhat Riesling-köynnökset, joita ei ole vartettu amerikkalaiseen köynnösjuureen, mikä tekee niistä äärimmäisiä poikkeuksia Euroopan mantereella. Lukuunottamatta Herzchenin tarhaa, kaikki muut tilan köynnökset ovat varttamattomia. Satomäärät ovat maksimissaan vain 35 hl/ha, ja tuotetut rypäleet sitäkin konsentroituneempia ja vivahteikkaampia. Tilan tarhoja on hoidettu orgaanisin menetelmin jo vuodesta 2009 aiemman omistajan ajauduttua konkurssiin ja kokeneen viinintekijä Gernot Kollmannin ottaessa tilan haltuunsa. Vuosikerrasta 2022 alkaen myös kaikissa omilta tarhoilta tulevien viinien etiketeissä näkyy luomusertifikaatti. Koska Gernot uskoo viinin lopullisen laadun tulevan ennemmin rinteillä kasvaneista kuin orgaanisesti viljellyistä rypäleistä, eikä alueella ole saatavilla luonnonmukaisesti viljeltyjä rinnepalstojen rypäleitä, ei ihan kaikkia viinejä pystytä sertifioimaan.
Kellarin puolella ylläpidetään 600-vuotisen tilan perinteitä. Rypäleiden puristus on voimakas ja kestää pitkään, jotta niistä saadaan mahdollisimman paljon makua irti. Mehu valuu puristimista terästankkeihin painovoiman avulla ja saa asettua muutamasta tunnista vuorokauteen ennen kuin se siirretään terästankkeihin tai vanhoihin tynnyreihin käymään. Teollisia hiivoja saati entsyymejä ei kellarissa ole ollut grammaakaan vuoden 2007 jälkeen, eikä viinejä myöskään muokata millään tavalla. Edes pied de cuvea Gernot ei käytä aloittaakseen viinien käymisprosessin, joten kyse on todellakin “minimum intervention” -viininvalmistuksesta. Viinit saavat kypsyä vähintään vuoden verran sakan päällä ennen kuin niihin lisätään hiven rikkidioksidia ja ne pullotetaan.
Gernot on kerännyt laajalti arvostusta ja häntä pidetään Moselin kuivien rieslingien ihmemiehenä. Ennen omaa tilaansa Gernot on toiminut viinintekijänä niin Dr. Loosenilla kuin Van Volxemilla, minkä lisäksi hän on konsultoinut useita eri projekteja. Gernotin mukaan rieslingillä saa olla villikin persoona, kunhan lopputulos on täydellisessä tasapainossa. Jos haluat maistaa Moselin huikean kasvuympäristön ja poikkeuksellisen näkemyksellisen viininteon liittoa, kaada lasiisi Immich-Batteriebergin viinejä!
Tilan vuosituotanto on noin 70 000 pulloa.
https://www.batterieberg.com/