Forjas del Salnés

Forjas del Salnés

Rodrigo Méndezin perhe on vuosien ajan viljellyt rypäleitä Atlantin rannikolla Meañon kylässä, Salnésin alueen sydämessä. Vaikka Rías Baixas tunnetaan erityisesti valkoviineistään, oli Rodrin unelmana tuottaa punaviinejä. Atlanttiset punaviinit eivät ole kansainvälisen viiniyleisön eniten kysymä viinityyli, mutta paikalliset ovat nauttineet niistä aina. Kasvava kysyntä Albariñolle on kuitenkin saanut monen viininviljelijän varttamaan vanhojen punaviiniköynnöstensä päälle Albariñoa, minkä johdosta punaisten lajikkeiden tarha-alueet ovat pienentyneet minimiin ja osa historiallisista lajikkeista on kutakuinkin menetetty. Vuonna 2005 Rodrin aloittaessa Forjas del Salnésin projektinsa hän valmisti yhden valkoviinin ja kolme punaviiniä. Tällä Rodri halusi erityisesti kunnioittaa isoisänsä tekemää työtä alueella, sillä tämä oli jo 1960-luvulla istuttanut punaisia lajikkeita, Caiñoa, Loureiroa ja Espadeiroa Salnésiin. Rodrin isoisä Francisco Méndez oli myös yksi Rías Baixasin appellaation perustajista vuonna 1980.

Rodri tapasi Raúl Pérezin yhteisten ystävien kautta Raúlin etsiessä uutta paikkaa valmistaa kuuluisa Sketch-viininsä. Herrat päättivät yhdistää voimansa: Raúl auttaisi Rodria tekemään punaviinejä ja Rodrin enon 0.3 hehtaarin viinitarha käytettäisiin Sketchin valmistukseen. Rodrin perheellä oli omistuksessaan muutamia erittäin hienoja ja vanhoja Albariño-tarhoja, joten luonnollisesti Forjas del Salnés alkoi tuottaa myös Albariñoa. Ajatuksena ei ollut kuitenkaan valmistaa viinejä samalla reseptillä kuin moni muu alueella, joten viileät käymiset, valikoidut hiivakannat, jättimäiset terästankit, viinihapon lisäykset ja pikainen käymisen jälkeinen pullotus hylättiin heti alkuun. Rodrin tavoitteena oli tuottaa valkoviinejä, joiden kypsytyspotentiaali olisi yhtä pitkä kuin saksalaisten Grosses Gewächs -luokiteltujen rieslingien. Hän oli isoisältään oppinut, miten viinejä voitiin valmistaa galicialaisesta kastanjapuusta valmistetuissa tynnyreissä ja hän halusi tuottaa aidosti Albariñolta maistuvia viinejä ilman nykyaikaisen viininvalmistuksen tuomia vaikutteita.

Forjas del Salnésin tuotannon keskiössä on satomäärien rajoittaminen tarhalla. Rías Baixasin alue sallii Albariñon satomääriksi jopa 12 000 kg/ha, mutta tila rajoittaa köynnösten tuottamien rypäleterttujen määrää ankaralla leikkuulla ja green harvestilla, jolloin korjattu satomäärä on noin 6 000 kg/ha. Tarhojen maaperä koostuu graniitista ja hiekasta, ja hedelmällinen pintamaa on ohut. Vanhimmat tilan tarhat ovat jopa 175-200-vuotiaita, joten ne ovat varttamattomia ja juurakot voivat hyvinkin ulottua kymmenien metrien syvyyteen. Atlanttinen ilmasto on erittäin vallitseva Meañon, Sanxenxon ja Barron kylien tarhoilla, sillä lähimmät niistä ovat vain noin 10-25 metrin päässä merestä. Meren läheisyyden vuoksi alue on hyvin kostea, joten härmä ja harmaahome uhkaavat rypäleentuotantoa jatkuvasti. Rodrin perheen 5 hehtaaria kattavia tarhoja hoidetaan lutte raisonnée -periaatteella ja myös noin 2 hehtaaria kattavilla sopimustarhoilla työt tehdään käytännössä Rodrin ja hänen isänsä toimesta.

Kaikki tuotantoon käytettävät palstat vinifioidaan aina erillään, joten kellarista löytyy vain pieniä terästankkeja, vanhoja tammiastioita ja tammitynnyreitä. Valkoiset rypäletertut puristetaan kokonaisina ja punaiset rypäleet käyvät pääsääntöisesti kokonaisina terttuina. Viininvalmistuksessa ei käytetä lisättyjä hiivoja saati entsyymejä, vain pieni määrä rikkidioksidia. Viinit kypsyvät sakan päällä erittäin pitkään, mutta sakkaa ei koskaan pyöritellä eikä viiniä liikutella, vaan viinien annetaan kypsyä ajan kanssa. Pullotuksen yhteydessä viinejä ei kirkasteta, mutta suodatetaan isohuokoisen suodattimen läpi.

Viininvalmistus aloitettiin pienessä meañolaisessa autotallissa ja ensimmäisenä vuonna valmistettiin vain noin 5 000 pulloa. Vuosi vuodelta tuotantoa kasvatettiin ja perheen tarhoja alettiin käyttää Forjas del Salnésin viininen tuotantoon. Vuoteen 2010 mennessä tuotantomäärät olivat kolminkertaistuneet, mutta viinit valmistettiin edelleen samassa autotallissa.

Tänä päivänä Rodri valmistaa noin pariakymmentä eri viiniä ja kokonaistuotanto on 90-100 000 pulloa vuodessa. Tuotannosta noin 3/4 on valkoviinejä ja loput punaisia.


Sulje (esc)

Grand Crew

Me Viinitiellä uskomme, että Suomi on valmis parempaan viini- kulttuuriin. Ihmiset janoavat laatua, vastuullisuutta ja tarinoita yhä useammassa lasissa. Siksi haluamme olla entistäkin enemmän tämän kulttuurimuutoksen soihdunkantajia ja tuoda paremmat viinit kaikkien saataville.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin