Domaine Rougeot Père & Fils
Eräässä Meursault'n kylässä sijaitsevassa 1700-luvulta peräisin olevassa kivikellarissa puristettiin aikanaan Hospices de Beaunelle kuuluvien hedelmäpuiden tuotanto. Rougeot'n perheelle tilukset päätyivät 1800-luvun lopulla, ja tänä päivänä niitä ympäröivät elegantti puutarha ja pieni monopoliviinitarha. Isoisoisältään kellarin perinyt Marc Rougeot viljelee tilalle vuonna 2010 Ranskan kiertueelta palanneen poikansa Pierre-Henrin kanssa 13 hehtaarin verran tarhoja paitsi Meursault'ssa, myös Monthélien, St Romainin, Pommardin ja Volnayn kylissä, ja tilan viinit valmistuvat näiden historiallisten rakennusten sisällä. Pierre-Henrin isoisä istutti valtaosan tarhoista 1950-luvun lopulla ja Marc istutti osan tarhoista uudelleen 1980-luvun alussa. Poikkeuksen muodostavat vanhojen köynnösten tarha-alue Saint-Romainissa ja hieman myöhemmin istutetu Monthélien palsta. Perhetilan vastuunjako on tänä päivänä jaettu tarhoja hoitavalle isälle ja viinintuotannosta vastaavalle pojalle, ja on ilmeistä, että molemmilla on toistensa näkemyksistä ja työstä paljon opittavaa.
Vuodesta 2020 sertifioidusti luomutuotantona valmistuneet viinit ovat vuosikerta toisensa jälkeen tarkkapiirteisempiä ja alkuperäänsä vahvemmin reflektoivia yksilöitä. Vuodesta 2021 alkaen tarhat ovat olleet konversiossa myös biodynaamiseen tuotantoon. Ennen perhetilalleen palaamista Pierre-Henri kiersi Ranskaa myyden tynnyreitä, ja tapasi reissuillaan useita naturalviinejä valmistavia tuottajia. Heidän inspiroimana Pierre-Henri pyrkii välttämään rikkidioksidin käyttöä viiniensä tuotannossa.
Pinot Noir -rypäleet kerätään käsin pieniin laatikoihin, valikoidaan tarkasti, ja lapotaan käymisastioihin kokonaisina terttuina. Jokainen palsta käy erillään kellarissa olevilla luonnonhiivoilla ilman rikkidioksidilisäystä ja sen tuomaa hiivojen valikoimista. Chardonnay- ja Aligoté-rypäleet puristetaan palstasta riippuen kokonaisina tai murskattuina terttuina ja rypälemehun annetaan asettua viileässä 10°C lämpötilassa. Valkoviinit käyvät sakkojensa kera tammitynnyreissä. Viinit saavat kypsyä 12-20 kuukauden ajan 228-litraisissa Burgundin tynnyreissä ilman sakkojen pyöritystä ja lappomista. Rikkidioksidia lisätään tynnyrikohtaisesti aikaisintaan, kun viinit ovat kypsyneet 8-9 kuukauden ajan. Osa tynnyreistä pullotetaan täysin ilman rikkidioksidin tuomaa suojaa, mutta oksidaatiota tai etikkahappoa ei viineissä sallita. Jokaisen palstan viini myös pullotetaan erikseen, ja sulfiitittomat viinit tunnistaa vinoon asetelluista etiketeistään.
Tilan kokonaisvuosituotanto on noin 40 000 pulloa. Tuottajalla on luomusertifikaatti.
- Luomu
- Natural viini
- Vegan friendly