Domaine La Soufrandière
Domaine La Soufrandièren tila sijaitsee Burgundin eteläisellä Maconnais’n alueella Vinzellesin kylässä. Bretin veljesten, Jean-Guillaumen ja Jean-Philippen, pyörittämä tila on alkujaan heidän isovanhempiensa vuonna 1947 perheelleen hankkima. Vuoteen 1998 saakka tarhojen rypäleet myytiin Vinzellesin osuuskunnalle, kunnes Jean-Philippe ja Jean-Guillaume saivat viiniopintonsa valmiiksi unelmanaan alkaa tuottaa hienostuneita viinejä Etelä-Burgundissa. Saatuaan vuonna 2016 mahdollisuuden hankkia 5 hehtaarin verran lisää luomusertifioituja viinitarhoja, veljesten tarha-ala koostuu tänä päivänä 11 hehtaarista, jotka sijaitsevat Mâcon-Vinzellesin, Pouilly-Vinzellesin, Saint-Véranin ja Pouilly-Fuissén alueilla. Chardonnayn lisäksi veljekset viljelevät Aligotéa. Viiniköynnösten iät vaihtelevat 33-80 ikävuoden välillä ja suuntaavat pääosin suotuisasti itään ja kaakkoon vastaanottaakseen aamuauringon säteet.
Vuonna 2000 veljekset tuottivat ensimmäisen omista rypäleistään tilallaan valmistaman ja pullottaman viinin, ja samana vuonna alkoi tarhojen työstäminen luonnonmukaisin ja biodynaamisin menetelmin. Vuodesta 2006 alkaen tarhat on sertifioitu luonnonmukaiseen ja biodynaamiseen viinintuotantoon ja niiden luonnollinen satomäärä pidetään alhaisena köynnösten tuottaessa keskimäärin 40 hl/ha. Köynnösten leikkuutapa tuottaa runsaasti rypäleitä per köynnös, mutta tuotetut rypäleet ovat pieniä ja konsentroituneita. Tarhoilla työskennellään kuukalenterin mukaan ja maaperän biodiversiteettiä rikastetaan biodynaamisten preparaattien avulla. Köynnösrivien välissä kasvaa runsaasti erilaisia ruohokasveja ja kukkia. Vuodesta 2006 alkaen 1,7 hehtaarin kokoista tarha-aluetta on työstetty hevosen avulla ja muuten tarhatyöskentely tehdään veljesten ja heidän 9 työntekijänsä voimin. Veljesten mukaan viininviljelyssä ja viininvalmistuksessa on ennen kaikkea kyse kaiken elävän kunnioittamisesta, terroirin rakastamisesta ja kunkin viinin alkuperän esiintuomisesta.
Omien tarhojen ja niiden rypäleiden hyödyntämisen lisäksi veljekset perustivat elokuussa 2001 Bret Brothersin, joka ostaa vanhojen 30-80-vuotiaiden köynnösten tuottamia rypäleitä Mâconnais’n parhaimmilta palstoilta. Bret Brothers -nimitys veljesten négociant-bisnekselle saatiin edesmenneen Becky Wassermanin heille antamasta kutsumanimestä. Myös nämä rypäleet poimitaan käsin Soufrandièren tiimin voimin ja tuotetaan viineiksi seuraten samanlaista huolenpitoa, intohimoa ja filosofiaa kuin millä Soufrandièren viinit valmistuvat. Mikronégociant Bret Brothersin kokonaistuotanto on tänä päivänä noin 50 000 pulloa, mitkä saadaan 8 hehtaarin alueelta koostuen noin 20 eri cuvéesta. Kaikki viinit noudattavat toimintatapaa 1 viini = 1 palsta = 1 viljelijä. Chardonnayn lisäksi ostetaan myös Gamay-rypäleitä. Vuodesta 2018 alkaen kaikki Bret Brothersin viinien tuotannossa käytettävät rypäleet ovat luomusertifioituja, koostuen 80% ostetuista ja 20% omien tarhojen rypäleistä. Biodynaamisia rypäleitä veljekset eivät ole yrityksistään huolimatta onnistuneet vielä ostamaan.
Viininvalmistus tapahtuu tilalla äärimmäisen luonnollisin menetelmin. Kaikki rypäleet poimitaan käsin 25 kg koreihin. Rypäleet murskataan ja ne puristetaan hellästi 3 tunnin ajan. 50% rypäleistä lisätään 10 mg/l rikkidioksidia puristuksen yhteydessä, jolloin hiivakantaa pystytään valikoimaan, mutta mehu altistuu edelleen hapelle. Luonnollisen kirkastumisen jälkeen viini käy spontaanisti rypäleiden luonnollisen hiivakannan avulla 6-18-vuotiaissa burgundilaisissa tammitynnyreissä tai isoissa teräsastioissa palstasta riippuen. Osa tynnyreistä ostetaan Saint-Aubinista Hubert Lamyn tilalta. Viinejä ei koskaan chaptalisoida eikä niihin lisätä happoja. Kypsytys sakan päällä kestää yleensä 11 kuukautta tammitynnyreissä ja 6 kuukautta terästankeissa. Vaikka biodynaaminen Demeter-sertifikaatti sallisi jopa 90 mg/l rikkidioksidin käytön, käyttävät Bretin veljekset vain noin 50-60 mg/l rikkidioksidia ja ovat viimeisen seitsemän vuoden ajan myös kokeilleet viininvalmistusta täysin ilman rikkidioksidia. Kaikki pullot suljetaan luonnonkorkeilla ja pullotetaan tilan omien laitteiden avulla.
Viinejä valmistetaan kokonaisuudessaan noin 35 erilaista kokonaisvuosituotannon ollessa noin 100 000 pulloa. Tuottajalla on luomu- ja Demeter-sertifikaatit.
- Luomu
- Vegan friendly
- Biodynaaminen
- Vegan friendly
- Luomu
- Vegan friendly