Château Lafite Rothschild

Château Lafite Rothschild

On vaikea päättää, mistä aloittaa, kun alkaa kertoa Lafite Rothschildin tarinaa. On todennäköistä, että nykyisen châteaun alueella oli viinitarhoja jo 1670-1680-luvuilla, kun Ségurin perhe otti tilan haltuunsa. Nimi 'Lafite' tunnetaan tosin jo 1300-luvun luostareiden kirjoista. Joka tapauksessa tilan historia on pitkä, mutta maine sitäkin vankempi.

1700-luvulla Lafiten nimi alettiin tuntea Lontoossa, sillä tilan viinejä myytiin julkisissa huutokaupoissa Cityn alueella. Tältä ajalta juontaa myös Bordeaux'n viinien nimitys "claret". 1716 alkaen tilan johdossa oleva Marquis Nicolas Alexandre de Ségur alkoi kehittää tilan viininvalmistuksessa käytettäviä tekniikoita ja vientimarkkinoiden lisäksi viini löysi tiensä myös Versaillesin hoviin. Markiisin kutsumanimeksi tulikin pian viiniprinssi ja Lafite alettiin tuntea kuninkaan viininä. Markiisin menehdyttyä tila jaettiin hänen neljän tyttärensä kesken, mutta rahavaikeuksien ja Ranskan vallankumouksen vuoksi Lafitena tunnettu tila myytiin Ségurin perheen ulkopuolelle vuonna 1797. Tilan omistus kiersi hollantilaisilta kauppiailta englantilaisille. Vuoden 1855 Pariisin maailmannäyttelyssä Lafite julistettiin yhdeksi Bordeaux'n johtavista viini-tiloista. Viimein 8. päivä elokuuta 1868 Baron James de Rothschild osti Château Lafiten ja siitä alkaen tila on kuulunut Rothcshildin suvulle.

Tänä päivänä Lafite-Rothschildin 112 hehtaarin tilaa johtaa ensimmäistä kertaa nainen, Saskia de Rothschild. 4,5 hehtaaria kasvaa Pauillacin sijaan viereisen kylän, Saint-Estèphen alueella, ja tarha-ala lasketaan yhä tilan omistukseen, sillä ne kuuluivat kokonaisuuteen jo ennen vuoden 1855 luokitusta ja alkuperäalueen perustamista. Tarhojen köynnöksistä 70% on Cabernet Sauvignonia, 25% Merlota, 3% Cabernet Francia ja 2% Petit Verdota. Myös valkoisten lajikkeiden kanssa tehdään erilaisia kokeiluja, mutta valkoviiniä tila ei aio omalla nimellään koskaan julkaista. Tila noudattaa 25 hehtaarin alueella biodynaamisia viljelymenetelmiä. Myös kellareissa käytettävät tynnyrit tuotetaan viiden oman tynnyrinvalmistajan toimesta Allierin ja Nivernaisin metsistä.

Jokainen palsta-ala vinifioidaan erillään ja myös malolaktinen käyminen tapahtuu ennen, kuin viinit lapotaan tammitynnyreihin kypsymään. Sekoituksen jälkeen tilan ykkösviini kypsyy tynnyreissä 18-20 kuukauden ajan. Ennen pullotusta viinit kirkastetaan perinteisen hellävaraisesti kananmunanvalkuaisella.

Tilan vuosituotanto on noin 400 000 pulloa.

https://www.lafite.com/en/chateau-lafite-rothschild/ 


Sulje (esc)

Grand Crew

Me Viinitiellä uskomme, että Suomi on valmis parempaan viini- kulttuuriin. Ihmiset janoavat laatua, vastuullisuutta ja tarinoita yhä useammassa lasissa. Siksi haluamme olla entistäkin enemmän tämän kulttuurimuutoksen soihdunkantajia ja tuoda paremmat viinit kaikkien saataville.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin