Champagne Tellier
Champagne Tellierin tilan tarina juontaa jopa vuoteen 1222, jolloin Les Conardinsin loordien tarina Champagnen alueella alkoi. Tilan viimeiseksi jääneen loordin, vuonna 1792 menehtyneen Pierre-Louis de Faillyn tiedetään tuottaneen tilalla kuohuviinejä. Ranskan vallankumouksen jälkeen Château des Conardins myytiin ja tilusten rakennukset lopulta poltettiin. Sen jälkeen tilalla on ollut useita omistajia, jotka eivät loordien tapaan jättäneet yhtä merkittävää jälkeä tilan historiaan. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Raymond Renaud osti Domaine des Conardinsin vuonna 1936. Renaud modernisoi tilan viininvalmistukseen käytettävän välineistön ja laajensi tilan tarhoja. Vuodesta 1980 alkaen Christophe Tellier jatkoi Reynaud’n aloittamaa työtä ja alkoi luoda tilasta tulevalle sukupolvelle sopivaa. Christophen poika Quentin liittyi perhetilan toimintaan vuonna 2016 ja hänen nuorempi veljensä Alexandre vuonna 2020. Quentinin mukaantulon myötä luotiin tilan ensimmäiset samppanjat, ja siitä alkoi talon tarina. Viinitien valikoimissa olevat vuoden 2016 viinit ovat siis jotain ennennäkemätöntä maailman mittapuulla!
Domaine Tellier sijaitsee Epernayn läheisyydessä Moussyssa, joka sijaitsee Montagne de Reimsin ja Côte des Blancsin välillä. Tarha-alueet sijaitsevat viidessä eri kylässä rinteiden puolivälissä. Kokonaisuudessaan tarhoja on 7 hehtaarin verran Moussyssa ja Pierryssä, alueella joka muodostaa historiallisen Conardinsin tilan. Näiden kylien 13 palstalla Meunier on kuningaslajike 59% osuudellaan. Chardonnayta viljellään 35% tarhoista ja Pinot Noiria 6%. Kylien maaperän pohja on alueelle tyypillisesti kalkkikiveä, mutta pintamaa on syvä luoden voimakkaita ja rakenteeltaan runsaita viinejä. Tarhoja löytyy lisäksi 2 hehtaarin verran Chavotista, Fontainesta ja Aÿsta, sekä Cramantista. Näillä 4 palstalla viljellään puhtaasti Chardonnayta maaperän ollessa paljon ohuempi kalkkikivisen pohjamaan päällä, tuottaen viinejä jotka ovat elegantteja ja huomattavan mineraalisia.
Vanhimmat tilan köynnöksistä on istutettu vuonna 1964, ja muuten tarhojen keski-ikä on noin 35 vuotta. Tarhojen perinteen säilyttämiseksi uudet istutukset tehdään selection massalen avulla. Tarhoja on alusta saakka viljelty kestävin menetelmin ja Christophen kovan työn tuloksena vuodesta 2016 alkaen tuotanto on HVE-sertifioitu. Tätä ei kuitenkaan koettu tilalla riittäväksi, joten konversio luomutuotantoon on käynnissä.
Jokaisella tilan 18 palstalla on uniikki tarina kerrottavanaan liittyen historiaan, maaperään, ilmastoon ja viljeltäviin lajikkeisiin, joten Quentin vinifioi palstat erillään burgundilaiseen tyyliin. Koko sadonkorjuu tehdään käsin rypäleiden saavuttaessa täydellisen kypsyytensä. Tilalle saavuttuaan rypäleet puristetaan hellästi 6000 kg vetoisessa puristimessa. Vain ensimmäisen puristuksen aromikkain ja parhaan kypsytyspotentiaalin mehu hyödynnetään. Viini suojataan neutraalin kaasun avulla, jottei rikkidioksidia tarvitse käyttää. Mehu saa asettua viileässä ilman entsyymejä 12-24 tunnin ajan, jolloin vain mehun hienoin sakka antaa tulevan käymisen hiivalle sen tarvitsemia ravinteita. Kaikki tilan viinit käyvät luonnollisen hiivakannan avulla demi-muid- ja foudre-kokoisissa tammiastioissa. Quentin valikoi tammekseen pohjoisranskalaisia hienosäikeisiä tammilaatuja Vosgesin, Nièvren ja Allierin metsistä. Käymisen jälkeen perusviinit kypsyvät astioissaan 8 kuukauden ajan, minkä aikana sakkaa sekoitellaan satunnaisesti ja tynnyrit pidetään täysinä, mikä suojaa viiniä ennenaikaiselta hapettumiselta. Kirkastusaineita saati rikkidioksidia ei perusviiniin lisätä myöskään tässä vaiheessa.
Jatkuvan tastingin tulosten perusteella erikseen vinifioidut viinierät joko sekoitetaan keskenään tai valmistetaan 100% yhden tarhan viineinä. Kaikki viinit ovat yhden vuosikerran viinejä, jolloin reserviviiniä ei käytetä ja viinit kuvastavat peilikirkkaasti kunkin vuosikerran sääolosuhteita. Viinien toinen käyminen tapahtuu viileissä keskiajalle ja 1800-luvulle juontavissa kellareissa. Jokainen viini kypsyy sakan päällä minimissään 36 kuukauden ajan. Quentin uskoo ajan tuovan parhaiten esille viiniensä täyden potentiaalin, ja on viininvalmistuksensa suhteen paitsi kärsivällinen myös luottavainen. Lopulta uudelleenkorkituksen yhteydessä viineihin lisätään vain minimimäärä sokeria, jolloin kaikki viinit luokitellaan joko Extra Brutiksi tai Brutiksi.
Kokonaisuudessaan tila tuottaa 10 eri viiniä sisältäen 8 kuplivaa samppanjaa, 1 valkoviinin ja 1 punaviinin. Tuottajalla on Haute Valeur Environnementale -sertifikaatti.