Azul y Garanza Bodegas
Minkälainen mielennyrjähdys saattaa lahjakkaat enologit valmistamaan viiniä keskellä autiomaata? Azul y Garanzan kohdalla kysymys on varsin aiheellinen, sillä viinitila sijaitsee keskellä Espanjan suurinta autiomaata, Las Bardenas Realesia, Navarran maakunnassa. Rajoja rikkovan viinintekijäkolmikon, María Barrenan, veljensä Fernando Barrenan ja Dani Sánchezin, mukaan vastausta ei tarvitse etsiä kaukaa. Se löytyy lasista.
Autiomaan armoton ilmasto heittää köynnöksille haasteen. Suuret vaihtelut öiden ja päivien lämpötiloissa paksuntavat rypäleiden kuoria, jolloin rypälemehuun tarttuu runsaasti väriaineita ja viineihin muodostuu upea tanniinirakenne. Maaperää kuormittavia kemiallisia lannoitteita tai torjuntamyrkkyjä ei tilalla käytetä. Vuotuiset tuotantomäärät ovat maltillisia ja karut olosuhteet tuottavat konsentroituneita rypäleitä. Viinien laatu lähtee hyvinvoivista köynnöksistä.
Kolmikko on valmistanut viinejään vuodesta 2000 alkaen, ensipäivästä lähtien luomumenetelmin. Marían ja Fernandon isä omisti 2 hehtaarin kokoisen viinitarhan alueella, ja pikkuhiljaa sen rinnalle alettiin haalia lisää tarhoja. Viinien valmistusta varten ystävykset ostivat vanhan osuuskunnan tilat, jotka he yhdessä kunnostivat ja kalustivat tarpeisiinsa. Barrenat ja Sánchez palkittiin ensimmäisestä pullotetusta sadostaan DO Navarran myöntämällä laatupalkinnolla, joten tuloksia voi pitää onnistuneina. Viinien ainutlaatuisuuden takana ovat paitsi kasvuolosuhteet ja tinkimättömyys laadun suhteen, myös Danin työkokemus laatuviinien tuotannossa Prioratissa Mas d’en Gilin ja Clos Mogadorin viinitaloilla.
Tänä päivänä kaveruksilla on hoidossaan 45 hehtaaria tarhoja, joista he omistavat itse 12 hehtaaria. Kaikki tuotanto on orgaanista. Viinitalon nimi ‘Azul y Garanza’ tarkoittaa sinistä ja karmiininpunaista. Kun nämä kaksi väriä yhdistetään, saadaan lopputulokseksi tilan punaviineille tunnusomainen väri, joka on sävyltään syvän tumma ja intensiivinen.
Tuottajalla on luomusertifikaatti.