Astobiza

Astobiza

Pohjois-Espanjan viileästä Baskimaasta tulevan Astobizan viinipalstat sijaitsevat Atlantin valtameren rannikolla, Álavassa. Nimensä tila on saanut läheisiltä vuorilta. Rakennusalan yrittäjänä uransa tehnyt Xabier Abando oli vain viisitoistavuotias, kun hänen viininviljelijä isänsä yllättäen menehtyi. Tämän myötä Xabierin mieleen syttyi unelma omasta viinitilasta. Viimein vuonna 1996 Xabier osti Señorio de Astobizan tilan Okondon kaupungin läheisyydestä, ja istutti ensimmäiset 2 hehtaaria viinitarhoja. Kaupunki sijaitsee Ayalan laaksossa Álavan pohjoisosissa, noin 30 kilometriä Bilbaosta lounaaseen. Alueella Atlantin ilmasto sekoittuu mannermaiseen ilmastoon, aurinkotunteja on runsaasti, mutta välillä myös myrskyää. Tilukset valmistuivat vuonna 2007 ja ensimmäinen tilan viini julkaistiin seuraavana vuonna Xabierin ollessa 68-vuotias.

Tila on kasvanut alkuperäisestä 2 hehtaarista 14 hehtaarin kokoiseksi ja käytössä ovat paikalliset Hondarrabi Zuri sekä Hondarrabi Zuri Zerratia (Petit Courbu) -lajikkeet. Puolen hehtaarin verran kasvatetaan myös Izkiriot Handia eli Gros Mansengia. Kaikki tilan viinit ovat single vineyard -viinejä tarhojen maaperän koostuessa kalkkikivisestä savesta ja hiekasta. 7 ha sijaitsee aivan viinitilan ympärillä ja loput 7 ha läheisissä Olabezarin ja Menagarain kylissä. Näiden kylien viljelijöiltä myös ostetaan 16 ha verran rypäleitä vinifioitavaksi. Köynnösten välissä kasvaa myös runsaasti ruohoa ja villiyrttejä. Rypäletertut kasvavat noin 20-vuotiaissa köynnöksissä ja ne poimitaan käsin 20 kg laatikoihin. Savimaalla sijaitsevia viinitarhoja hoidetaan pääsääntöisesti ilman kasvimyrkkyjä, mutta tuotanto ei ole luomusertifioitua, sillä mildew-paine on joinakin vuosina suuri. Viinitarhat sijaitsevat noin 300 metriä merenpinnan yläpuolella ja niillä vallitsee viileä sekä kostea ilmasto. Talvisin lämpötilat painuvat usein pakkasen puolelle.

Viinikellarissa viinit valmistetaan pääasiassa terästankeissa eikä malolaktista käymistä alueen tavan mukaisesti sallita. Kellarista löytyy myös munanmuotoisia sementtitankkeja, joissa valmistuu viinimöä lähimpänä sijaitsevan tarhan viini Malkoa. Vuonna 2021 julkaistiin Malkoasta myös Private Collection 2017 -viini, joka sementtitankkien lisäksi kypsyi puolisen vuotta yhdessä 400- ja yhdessä 600-litraisessa vanhassa tammitynnyrissä.

Perhetilaa pyöritti useamman vuoden ajan Xavierin vävy, Michelin-tähti ravintoloissa kokkina uraansa luonut Jon Zubeldia yhdessä baskilaisen arvostetun enologi Ana Martín Onzainin kanssa. Bilbaosta kotoisin oleva Jon opiskeli aiemmin turismia ja bisneshallintoa, ja työskenteli Pariisissa, Lontoossa ja Etelä-Ranskassa erilaisissa viinikellareissa ja viinitiloilla. Madridin Instituto de Empresassa suorittamansa viinibisneshallinnon tutkinnon myötä Jon alkoi kiinnostua alkuperäislajikkeista, ja onkin omistautunut Hondarrabi Zurin maineen kasvattamiseen. Jon jäi vastikään päävastuusta pois uusien keittiöprojektiensa vuoksi, mutta Anan kanssa tilalla työskentelee edelleen myös espanjalainen kuuluisa enologi Pepe Hidalgo Togores. Ana on ollut mukana tilan toiminnassa sen alusta alkaen, jo 11 vuotta ennen Jonia. Jonin innovatiivisuuden ja Anan kokemuksen kombinaatio onkin tuottanut vuodesta toiseen parempia viinejä, jotka vievät nauttijansa mennessään. Viinin ohella tila tuottaa myös giniä sekä vermuttia, jonka vuoden 2021 World Vermouth Awards palkitsi maailman parhaaksi semi-sweet vermutiksi!

Yhdessä muiden intohimoisten ja rypäleiden alkuperää kunnioittavien viinitilojen kanssa Astobiza kuuluu Grandes Pagos de España -yhteisöön.

Tilan vuosituotanto on noin 90 000 pulloa.

https://www.astobiza.es/en/


Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin