Artemis Karamolegos

Artemis Karamolegos

Viinimaailmassa törmää usein henkeäsalpaavan upeisiin maisemiin ja viiniköynnöksiä kasvaa mitä erikoisemmilla alueilla. Yksi kiistatta mieleenpainuvimmista ja ihmettelyä aiheuttavista alueista on Kreikan eteläpuolella sijaitseva Santorinin saari, jonka vulkaaninen ja laavan mustaksi värjäämä tuhkainen maa ei ensisilmäyksellä näytä lainkaan soveltuvalta viininviljelyyn. Ihan heti saaren tarhojen ei välttämättä edes erota koostuvan viiniköynnöksistä, sillä köynnökset kasvavat poikkeuksellisen matalina, kerämäisinä kokonaisuuksina, joita paikallisesti kutsutaan nimellä kouloura. Tämä viljelytapa suojaa näitä varttamattomia, maaperän ansiosta viinikirvalta säästyneitä, keski-iältään jopa 80-vuotiaita köynnöksiä voimakkailta merituulilta sekä eteläisen leveysasteen paahtavan kuumalta auringolta. Täällä syntyvät eräät uniikeimmista valkoviineistä, joita viinimaailma meille tänä päivänä tarjoaa.

Syntyjään santorinilainen Artemis perusti nimeään kantavan Artemis Karamolegosin viinitilan vuonna 2004 isoisänsä viininviljelyperinteen pohjalta, ja vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa tilasta on tullut yksi saaren viinien johtavista tähdistä. Artemisin viininvalmistusfilosofian ydin on paikallisen vulkaanisen terroirin esiintuominen yhdistettynä kokeilunhaluun ja innovaatioon. Tilan viinit osoittavat, miten moniulotteisia viinejä saarella on mahdollista tuottaa. Santorinin merkittävin lajike on Assyrtiko, joka kattaa jopa 75 % kaikista saarella kattavista köynnöksistä. Lajike tunnetaan runsaasta hapokkuudestaan, alhaisesta pH-arvostaan ja kyvystään tuottaa intensiivisen mineraalisia viinejä. Kasvaessaan meren ympäröimänä Assyrtikosta valmistetuissa viineissä maistaa usein suolaisuutta, mikä lisää omalta osaltaan kerroksellisuutta näihin pitkän ikääntymispotentiaalin viineihin. Assyrtiko soveltuu hyvin sakkakypsytettäväksi ja onnistuu ilmentämään omalaatuisuuttaan myös tammikypsytettynä.

Omien tarhojensa lisäksi Artemis Karamolegosin rypäleet saadaan muilta paikallisilta viljelijöiltä, joiden hallussa on uskomattoman vanhoja, paikoin yli 150-vuotiaita tarhoja. Assyrtikon lisäksi tarhoilla kasvaa muita alueen omia lajikkeita, kuten valkoisia Aidania ja Athiria, sekä punaisia Mavrotraganoa ja Mandilariaa. Kokonaisuudessaan tila tuottaa 11 eri viiniä, niin valkoisia, punaisia kuin kuivatuista rypäleistä valmistettua makeaa Vinsantoa.

Tilan vuosituotanto on noin 160 000 pulloa.

https://www.artemiskaramolegos-winery.com/en/


Sulje (esc)

Grand Crew

Me Viinitiellä uskomme, että Suomi on valmis parempaan viini- kulttuuriin. Ihmiset janoavat laatua, vastuullisuutta ja tarinoita yhä useammassa lasissa. Siksi haluamme olla entistäkin enemmän tämän kulttuurimuutoksen soihdunkantajia ja tuoda paremmat viinit kaikkien saataville.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin