Artadi

Artadi

Laguardiassa Rioja Álavan alueella sijaitsevan Artadin tilan perustivat 12 paikallista viininviljelijää vuonna 1985. Heidän haaveenaan oli valmistaa viiniä, joka toisi esiin alueen todellisen luonteen. Nämä Vino Tradicional de Cosechero -viinit valmistettiin kokonaisista rypäletertuista isoissa avoimissa astioissa käymiseen tarvittavaa aikaa kunnioittaen. Viisi vuotta myöhemmin alettiin valikoida parhaiden tarhojen rypäleitä, mistä sai alkunsa Vinos de Pueblo -viinit. Vuonna 1992 tila siirtyi Lacallen ja Laorden perheiden omistukseen. Kymmenen vuotta myöhemmin tarhoja alettiin viljellä luonnonmukaisin menetelmin ja samalla alettiin etsiä vielä uniikimpia tarha-aloja, jotka lopulta johtivat Vinos de Parcela -viineihin. Nämä yhden tarha-alueen viinit syntyvät kukin oman biotooppinsa ja ekosysteeminsä luomuksena.

Tänä päivänä Artadin luomusertifioidut viinit jaetaan edelleen kylä- ja tarhaviineihin. Artadin tarhat sijaitsevat Laguardian, Elvillar de Álavan ja Lanciegon kylissä. Kokonaisuudessaan tarhoja on 74,15 hehtaaria erilaisilla maaperillä Sierra de Toloñon ja Sonsierra Alavesan vuorten suojassa. Kalkkikiven, soran ja saven täyttämä maaperä on köyhää, jolloin köynnökset joutuvat upottamaan juurakkonsa syvälle maan uumeniin. Olosuhteet saavat vaikutteita mannermaisesta, välimerellisestä ja atlanttisesta ilmastosta. Artadin tarhaviinien kruununjalokivi on vuodesta 1991 alkaen valmistettu Viña El Pisón. Viini tulee 2,4 hehtaarin kokoiselta tarhalta, joka on istutettu vuonna 1945. Valdeginés saadaan 4,1 hehtaarin kokoiselta itään suuntaavalta tarhalta Laguardiasta, La Poza de Ballesteros 1,18 hehtaarin länteen suuntaavalta tarhalta Elvillar de Álavasta ja El Carretil itään suuntaavalta 3,64 hehtaarin alueelta. Vuonna 2016 tila julkaisi vielä kaksi uutta tarhaviiniä: 1,13 hehtaarin itään suuntaavalta tarhalta valmistetun Quintanillan Elvillarista ja 1,62 hehtaarin länteen suuntaavalta tarhalta valmistetun San Lázaron Laguardiasta.

Artadin viinintekijänä toimivan Juan Carlos López de Lacallen on onnistunut nostaa alkujaan osuuskuntana toiminut Artadi maailmanmaineeseen Riojan alueen ykköstuottajaksi. Muun muassa Tim Atkin MW listaa Artadin Riojan First Growth -tuottajien joukkoon omassa luokituksessaan. Laguardialaisesta viininviljelijäperheestä lähtöisin oleva Lacalle oli aikanaan ensimmäisiä Madridissa valmistuneita enologeja. Matkustettuaan maailman viininviljelyalueilla Lacalle palasi kotiseudulleen. Lacallen yllätti, miten moni paikallinen tuottaja keskittyi vain kellareissa tehtävään työhön sen sijaan, että olisi kiinnittänyt huomiota vuosittain vaihtuviin olosuhteisiin tarhoilla. Tuottajia tuntui kiinnostavan enemmän viinien väri ja puhtaus kuin maun pituus tai suutuntuma. Tänä päivänä Juan Carlosin poika Carlos jakaa työt kellarissa isänsä kanssa, vaalien Artadin perustajien alkuperäistä ajatusta alueen ominaispiirteiden esiintuomisesta viineissä. Myös perheen tyttäret Patricia ja Maria, sekä perheen äiti ovat tiiviisti mukana tilan toiminnassa.

López de Lacallen perheen tarhoilla työskennellään perinteisiä viljelysmenetelmiä noudattaen ilman lannoitteita ja synteettisiä kemikaaleja. Köynnösrivien maata työstetään hevosia apuna käyttäen, jolloin maa ei kompressoidu liialti painavien koneiden johdosta. Viinikellarissa käytetään moderneja oppeja, minkä myötä viinit ovat hedelmäisiä ja terroiriaan kunnioittavia, eivätkä hapettuneita. Viinit kypsyvät ranskalaisissa tammitynnyreissä, eikä amerikkalaista tammea käytetä lainkaan.

Artadi oli ensimmäisiä alueen tuottajia, joka lopetti käyttämästä etiketeissään perinteistä espanjalaista viinien kypsytykseen keskittyvää laatuluokitusta, eikä viineissä koskaan lue Crianza, Reserva tai Gran Reserva -merkintöjä. Artadille on tärkeämpää se, mistä rypäleet ovat peräisin ja kuinka vanhoja köynnökset ovat kuin se, kauanko viinit ovat kypsyneet tynnyreissä. Joulukuussa 2015 Artadi päätti hylätä Riojan appellaation synnyttäen yhä jatkuvan keskustelun espanjalaisen viinilainsäädännön muutostarpeesta.

Riojan intohimoisen projektin innoittamana ovat saaneet alkunsa myös tuottajan muut projektit: Artazu Navarrassa (1996), El Sequé Alicantessa (1999) ja Guipúzcoa Izar-Lekussa (2015). Tuottajalla on luomusertifikaatti.

Lue lisää!


Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin