Altos Las Hormigas

Altos Las Hormigas

Terroiriaan ilmaisevia viinejä Argentiinasta? Look no further.

Altos Las Hormigas sai alkunsa vuonna 1995, kun toscanalaiset Antonio Morescalchi ja Alberto Antonini matkasivat Etelä-Amerikkaan tutustuakseen maanosan viininviljelyalueisiin. Kun herrat saapuivat Mendozaan, korkealla sijaitsevat viinitarhat ja kuiva ilmasto tekivät heihin vaikutuksen. Paikallinen viinihistoria ja perinne sekä hämäräperäinen ja ylenkatsottu rypälelajike Malbec löivät herrat samantien ällikällä. 1990-luvun puolivälin tienoilla Malbec oli lähestulkoon tuntematon suurelle yleisölle. Rypäleen hehtaarimäärät olivat laskusuunnassa ja suurin osa ammattilaisista ei nähnyt rypäleessä potentiaalia muuna kuin yksinkertaisten ja hedelmäisten arkiviinien raaka-aineena. Toscanalaisten alkuperäislajikkeiden kanssa työskenneltyään kaksikko päätti aloittaa projektin, jonka kaikki tuomitsivat kaupallisesti järjettömäksi, ja näin syntyi Altos Las Hormigasin Malbeciin keskittyvä viinitila.

Luján de Cuyon maalaiskylästä löytyi 206 hehtaaria kattava alue, jonne istutettiin viiniköynnöksiä. Italialaiset huomasivat kuitenkin pian, että alueelle oli ehditty ennen heitä: tulevat tarha-alueet olivat paikallisten muurahaiskolonioiden (hormiga) valtaamia. Näiden asukkaiden myrkyttäminen ei tullut uusille tulokkaille kuuloonkaan. Pitkän ja kärsivällisen työn tuloksena viinitilan työntekijöiden onnistui kiinnittää muurahaisten huomio muualle, minkä ansiosta viiniköynnökset säästyivät. Kunnioituksesta alueen alkuperäisiä omistajia kohtaan tila nimettiin Altos Las Hormigasiksi.

Ensimmäiset vuonna 1997 julkaistut viinit myytiin vain muutamassa kuukaudessa loppuun ja viinit saivat osakseen valtavasti kansainvälistä huomiota. Malbecin vallankumous alkoi ja tänä päivänä rypäle on Argentiinan viljellyin ja kansainvälisillä vientimarkkinoilla merkittävin lajike. Altos Las Hormigasille ei kuitenkaan mikä tahansa argentiinalainen viini riittänyt. Heidän ajatuksena oli hylätä teollinen viininviljely ja -tuotanto, mikä maassa oli vallalla. Samaan aikaan, kun monet maan viinitiloista kutsuivat kansainvälisiä konsultteja viinintuotantonsa avuksi ja keskittyivät maailmanmarkkinoilla hypetettyyn Cabernet Sauvignoniin, Antonio ja Alberto keskittyivät tuottamaan uniikkeja viinejä, jotka heijastelivat Malbecin paikallista luonnetta. Tämä ei silti vielä riittänyt, vaan herrat päättivät sukeltaa vielä syvemmälle maan viiniperinteeseen. Vuonna 2003 he alkoivat työskennellä paikallisen Bonarda-lajikkeen kanssa ja vuodesta 2007 alkaen fokus kohdistettiin täysin viinitarhojen maaperän, viininviljelytapojen ja todellisten alkuperäolosuhteiden ymmärtämiseen terroirkonsultti Pedro Parran johdolla.

Millaisia viinejä Altos Las Hormigas tänä päivänä sitten tuottaa? Tilan ydinajatuksena on valmistaa viinejä, joita on helppo nauttia ja jotka elävät lasissa nauttijan viiniä siemaillessa. Näitä viinejä ei ole tehty kansainvälisten kriitikoiden tai tunnettujen maistajien miellyttämiseksi, vaan nauttijoille, jotka yhden lasin juotuaan palaavat hakemaan vielä toisen. Viineissä on tekstuuria ja jännitettä, niiden alkoholipitoisuudet ovat maltillisia terroirin ominaispiirteiden säilyttämiseksi, ja ne ovat parhaimmillaan ruokapöydässä. Valikoidut hiivat tai uuden tammen aromit eivät näitä viinejä tee - viineissä maistuu aito, rypäleistä lähtöisin oleva hedelmäisyys. Rypäleet poimitaan ajoissa, jolloin niiden luontainen hapokkuus on vielä tallella eikä viineistä tule makeita hedelmäpommeja. Mendozan auringon kypsyttämään hedelmäisyyteen yhdistyy Altos Las Hormigasin viineissä raikas hapokkuus sekä tyylikkäät tanniinit.

Toscanalaiset Antonio ja Alberto kokevat olevansa seuraajia niille maahanmuuttajille, jotka löysivät Argentiinaan 1800-1900-luvuilla ja joille annettiin pieni pala maata viljeltäväksi. Herrojen ajattelun mukaan juuri nämä maahanmuuttajat ovat Mendozan viininviljelyn perustajia ja heidän itsensä onnekkaaksi tehtäväksi on jäänyt tämän perinteen jatkaminen ja kehittäminen. Altos Las Hormigasin tiimiin kuuluu myös viinintekijä Attilio Pagli. Hänen CV:stä löytyy muutama 100 pisteen viini, mutta kaikista eniten Attilioa inspiroi terroirin persoonallisuuden esiintuominen viineissään. Terroirspesialistina projektissa toimii edelleen kansainvälisestä kulttimaineesta nauttiva Pedro Parra, jonka tarkkapiirteinen työskentely tarhoilla varmistaa viinien terroir-lähtöisyyden ja potentiaalin pitkään kypsytykseen.

Näin upeaa perinteiden vaalimista ja alkuperän kunnioittamista kohtaamme vain harvoin. Tuottajalla on Bodegas des Argentina Sustainability -sertifikaatti.

Lue lisää!


Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin