Alta Alella

Alta Alella

Pujol-Busquets Guillénsin perheen omistama Alta Alellan tila sijaitsee Barcelonan pohjoispuolella Alellan kukkuloilla, Serralada de Marinan luonnonpuiston kupeessa. Josep Maria ja Cristina perustivat viinitilansa Can Genísin tiluksille vuonna 1991 ja nyt tilan johdossa ovat tilalla kasvaneet pariskunnan tyttäret Mireia ja Georgina. Heti tarhojen istutuksesta alkaen kaikki tarhatyö on noudattanut luonnonmukaisia periaatteita ja viinien valmistuksessa käytetään vain omien tarhojen rypäleitä.

Tilan tarhat avautuvat amfiteatterimaisesti kohti Välimerta ja tarhojen maaperä koostuu kalkkipitoisesta, graniittisesta hiekasta, jota kutsutaan paikallisesti nimellä sauló. Tarhat ulottuvat 250 metrin korkeudelle merenpinnan yläpuolelle, ja meren tuoma viileys ja raikkaus maistuu tilan rypäleissä. Tila keskittyy tuottamaan aluettaan ja vuosikerran ominaispiirteitä kuvastavia viinejä, joita ei maskeerata kellarissa sokerilla eikä liiallisella tammella. Tilan tuotannosta kuohuviinit kattavat 75% ja loppuosa koostuu muista viineistä. Pääosa viineistä on nimetty Alta Alellan mukaan, mutta kokeellisempi viinisarja, jonka valmistuksessa muun muassa rikkidioksidin käyttö on minimaalista, tunnetaan nimellä Celler de les Aus.

Tilan tarha-alue kattaa 33 hehtaaria itse viinimön ympärillä, minkä lisäksi tarhoja on siellä täällä ympäri Alellan kaupunkia. Kaikki rypäleet poimitaan käsin pieniin keräysastioihin ja valikoidaan tarkoin ennen käsittelyä. Koripuristimen sijaan tilalla on käytössään kolme pneumaattista puristinta, joiden avulla mehut saadaan eroteltua tarkasti. Suurin osa viineistä käy terästankeissa, mutta kellarista löytyy myös saulósta valmistettuja amforoita, munanmuotoisia sementtiastioita ja ranskalaisia tammitynnyreitä. Kokonaisuudessaan eri viinejä tuotetaan reilut parikymmentä kappaletta. Kaikki tilan viinit valmistetaan ilman dosagea. Tiedot viinien uudelleenkorkituksesta julkaistaan läpinäkyvyyden vuoksi pullojen takaetiketeissä.

Alta Alella tuotti ensimmäiset täysin sulfiitittomat kuohuviininsä jo vuonna 2012, sillä käymisen aikana luonnostaan syntyvä rikkidioksidi sekä hiilidioksidi suojaavat viinejä. Toisaalta Alta Alella on myös yksi harvoista cava-tuottajista, joka tuottaa kategorian kruununjalokivinä tunnettuja Cava de Paraje -viinejä, joiden valmistuskriteerit ovat äärimmäisen tiukat ja saatavuudet siten rajallisia.

Celler de Les Ausin viineihin käytettävät pullot on kierrätetty siinä missä Alta Alellan pullot valmistetaan kierrätyslasista. Tilalla kiertäessä huomaa, miten moniulotteisesti ekologisuus huomioidaan tilan tuotannossa. Alta Alella on ehdottomasti yksi ekologisen ja laadukkaan cava-tuotannon johtotähtiä.

Tilan vuosituotanto on noin 300 000 pulloa.

https://altaalella.wine/


Sulje (esc)

Grand Crew

Me Viinitiellä uskomme, että Suomi on valmis parempaan viini- kulttuuriin. Ihmiset janoavat laatua, vastuullisuutta ja tarinoita yhä useammassa lasissa. Siksi haluamme olla entistäkin enemmän tämän kulttuurimuutoksen soihdunkantajia ja tuoda paremmat viinit kaikkien saataville.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin