
4Kilos
Elokuussa 2006 enologi Francesc Grimalt ja Sergio Caballero perustivat 4Kilos Vinícolan ja syyskuussa ystävykset valmistivat ensimmäisen viininsä maitotankeissa ystävänsä autotallissa. Seuraavan vuoden sadonkorjuuta varten yhdessä Apolónia Viticultorsin kanssa ystävykset muunsivat Francescin vanhempien vanhan lammasnavetan pieneksi viinitilaksi, ja siitä alkaen viinejä on valmistettu käsityöläismenetelmin Mallorcan kaakkoisosassa, Felanitxin kaupungin laitamilla.
Francesc työskenteli aiemmin viinintekijänä Anima Negran viinitilalla, missä hänet tunnettiin lähestulkoon hävinneen Callet-rypäleen pelastajana. Sergio sen sijaan on muusikko, joka on muun muassa musiikki- ja multimediataidefestivaali SÓNARin toinen perustajista. Tilan nimi 4Kilos syntyi kaksikon alkuinvestoinnista, 4 miljoonasta pesetasta, mikä vastaa 24 000 €. Ystävien ajatuksena oli, ettei viinitekijän tarvitse olla miljonääri - riittää kun on intohimoinen ja valmis kovaan työntekoon.
Alusta saakka Francesc ja Sergio ovat luottaneet paikallisten viininviljelijöiden herroille antamaan tukeen. Lähes kaikilla tarhoilla kasvaa alueelle tyypillistä kasvustoa, mikä auttaa konsentroituneiden rypäleiden tuotannossa, maaperän huokoisuuden ylläpitämisessä ja monipuolisen mikrobiologisen elämän ylläpidossa. Herrojen omat 15 hehtaarin alueen kattavat viinitarhat sekä kumppaniviljelijöiden tarhat sijaitsevat eri kylissä Mallorcan pohjois- ja eteläosissa, eivätkä siksi kuulu minkään yhden DO-alueen alle, vaan pullotetaan IGT Mallorcana. Pääasiassa köynnökset kasvavat Call Vermell -maaperällä, mikä on paikallinen nimitys saven ja soran sekaiselle erittäin rautapitoiselle maaperälle, joka kuivuu nopeasti pinnalta ja säilyttää veden maaperän alemmissa kerroksissa mahdollistaen rypäleiden kypsymisen. Tarhoilla kasvaa paitsi Calletia, myös Manto Negroa, Fogoneuta, Cabernet Sauvignonia, Merlota, Monastrellia ja Syrah'ta.
Tarhoilla suositaan sekaviljelyä Francesc'n ollessa täysin klooneja vastaan. Hän ajattelee tarhoja ennemminkin metsinä, joiden diversiteetti auttaa vähentämään ongelmia. Hyödyllisten petohyönteisten, kuten hyttysten ja mehiläisten olemassaoloa pyritään edesauttamaan tarhoilla. Nokkosta ja salviaa käytetään vahvistamaan köynnösten lehtiä erilaisia tuholaiseläimiä vastaan.
Viininvalmistusta ei tehdä sääntökirjan mukaan, vaan päätöksiä ja muutoksia tehdään vuosittaisen sadon perusteella. Rypäleet valikoidaan tarkasti kellarissa, minkä jälkeen sekä alkoholikäyminen että malolaktinen käyminen tapahtuu tammitynnyreissä ja terästankeissa. Kypsytyksen kesto, tynnyreiden koko ja ikä, sekä tammen laatu vaihtelee myös vuosikerrasta riippuen. 4Kilos työskentelee myös hyväntekeväisyysorganisaatio Amadip Esmentin kanssa, minkä kautta tarjotaan tukea mielenterveysongelmaisille. Organisaation jäsenet ovat mukana paitsi 4Kilosin sadonkorjuussa, myös viininvalmistuksessa.
Tuottajalla on luomusertifikaatti.
Tule mukaan luomaan parempaa viinikulttuuria
Me Viinitiellä uskomme, että Suomi on valmis parempaan viini- kulttuuriin. Ihmiset janoavat laatua, vastuullisuutta ja tarinoita yhä useammassa lasissa. Siksi haluamme olla entistäkin enemmän tämän kulttuurimuutoksen soihdunkantajia ja tuoda paremmat viinit kaikkien saataville.
Liity Viinitien Grand Crew -yhteisöön ja olet mukana tekemässä parempaa viinikulttuuria.
Shopify-verkkokaupat © 2025, Viinitie Oy