Pohjois-Italian parhaat punaiset?

Pohjois-Italian parhaat punaiset?

Italian koilliskolkassa, Alppien ja Apenniinien syleilyssä, sijaitsee Piemonten viinialue, jonka huikaisevan kauniit ja kukkulaiset viinialueet on nimetty Unescon maailmanperintölistalle. 

Piemonten viinialueella tuotetaan kaikista Italian maakunnista eniten korkeimman laatuluokituksen DOCG:n viinejä ja se onkin tunnettu erityisesti Nebbiolo-rypäleestä valmistetuista Barbarescoista sekä Baroloista. Nebbiolon lisäksi Piemonten viineissä voi törmätä muun muassa Barberaan, Dolcettoon, Freisaan tai vaikkapa valkoisiin Gaviin ja Arneisiin. 

Vain noin 40 000 pulloa vuosittain tuottava Boffan perhetila sai alkunsa 1923, kun Carlo ja Maria Boffa istuttivat ensimmäiset Dolcetto- ja Barbera-köynnöksensä. Nykyisin tilan kuudesta hehtaarista kolme on omistettu Barbarescolle ja loppujen kolmen oman hehtaarin lisäksi Boffa ostaa hieman muita rypäleitä ystäviltään, muun muassa Langhe Nebbiolon valmistusta varten. 

Alunperin Nizzasta kotoisin oleva Scrimaglion suku on vaikuttanut suuresti Piemonten viinialueeseen ja he olivatkin lobbaamassa Nizza DOCGn tunnustamista omaksi ala-alueekseen vuonna 2014. Jo tätä ennen Scrimaglio toimi 1980-luvulla yhtenä merkittävimmistä tiloista, jotka olivat uudelleen synnyttämässä nykypäivänä erittäin tunnettua Barbera d'Astin aluetta, tuoden Barberat kotikeittiöistä viininautiskelijoiden tietoisuuteen.

Vain 14 vuotta sitten Trediberrin tila julkaisi ensimmäisen viininsä, jonka jälkeen tämä La Morran kuuluisan viinikylän kupeeseen perustettu tila jatkanut intohimoista työtään Piemonten viinien parissa. Burgundyn Chambolle-Musignyn punaviinejä rakastava Nicolan ajatus hyvästä viinistä on se, että se nautitaan nopeasti ystävien seurassa. Viininvalmistusfilosofia on avoin eikä muutoin sidottu tarkkoihin periaatteisiin, paitsi että tarhoilla sitoudutaan luontoa kunnioittaviin menetelmiin.

Vuoden 1968 Torinon opiskelijamellakat sysäisivät alun G.D. Vajran historialle. Vielä ollessaan alaikäinen vuonna 1972 Aldo Vajra valmisti ensimmäisen oman viininsä isovanhempiensa tiluksissa ja nimesi viinin isänsä, Giuseppe Domenico Vajran, mukaan. Aldon innovatiivinen ote on mahdollistanut muun muassa Piemonten alueen ensimmäisien Riesling-köynnöksien istutuksen vuonna 1986 ja jo 1979 Aldo istutti Dolcettoa kuuluisille Barolon tuotantoalueille Coste di Roseen ja Fossatiin. Kellareissa käytetään perinteiseen tapaan pitkiä tammikypsytyksiä, mutta viinien yleisilmettä ohjaavat enemmänkin raikkaus sekä eleganssi, eikä tammen anneta maskeerata viinejä liikaa. 

Italiasta ja Piemontesta puhuttaessa ei voi unohtaa Giacomo Borgognon & Figlin tilaa, jonka historia linkittyy vahvasti alueeseen. Borgognon tila perustettiin vuonna 1761 tehden siitä koko Piemonten vanhimman tilan ja yhden arvostetuimmista. Heidän tarinansa linkittyy vahvasti myös koko Italiaan, sillä nimenomaan Borgognon viinit olivat tarjolla 1861 Italian ensimmäisen parlamentin kokoontumisessa, jolloin luotiin pohja yhtenäiselle Italialle. Borgognon rypäleet kasvavat Piemonten parhailla ja arvostetuimmilla tarhoilla, kuten Cannubissa, Fossatissa ja Cannubi San Lorenzossa. Tarhoilla työskennellään luotoa kunnioittaen, tila on konversiossa luomuun ja perinteitä kunnioittaen suurin osa työstä on edelleen käsityötä.

Vanhemmat artikkelit
Uudemmat artikkelit
Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin