Varmana kevään ja kesän tulon merkkinä voidaan pitää parsan saapumista ravintoloiden listoille. Sesonki alkaa heti huhtikuusta ulkomaisen parsan saapuessa ja jatkuu aina kesäkuulle asti, jolloin pöytiin katetaan kotimaista herkkua.
Parsaa on pidetty hieman haastavana kumppanina viinille, etenkin kun sen kanssa paritetaan perinteinen uppomuna, mutta niin ikään kokonaisuudessa tarjolla olevat tuhdit ja täyteläiset kastikkeet, kuten beurre blanc tai hollandaise, helpottavat viinin yhdistämistä. Myös parsan valmistustapa vaikuttaa viinin valintaan.
Perinteisesti parsalle hyviä kumppaneita ovat erityisesti Sancerren alueen Sauvignon Blancit, aromikkaat Rieslingit, hapokkaat Grüner Veltlinerit sekä samppanja.
Vuodelle 2025 poimimme suosituksia huipputuottajiltamme ympäri Euroopan niin klassisista kuin hieman modernimmistakin vaihtoehdoista.
Valitse kuplivaksi joko klassinen Champagnen alueen Les 3 Terroirs Blanc de Blancs Extra Brut Michel Gonet'lta tai Englannin Sussexista tulevan Ridgeview'n Chardonnay-pohjainen Bloomsbury Brut.
Sauvignon Blanc parsalle vuonna 2025 valitaan joko upealta biodynaamiselta Claude Riffault'n tilalta Ranskasta ja heidän Sancerre Mosaique Calcaire tai vaihtoehtoisesti luomusertifioitu Sattlerhofin Südsteiermark Sauvignon Blanc Itävallasta.
Saksalainen Riesling on pöytään kuin pöytään varma valinta ja erityisesti BattenfeldSpanierin Eisquell Riesling Trocken toimii tilanteessa kuin tilanteessa, kuten parsankin kanssa. Voit myös korvata Rieslingin ihastuttavalla espanjalaisella Albarinolla - valitse tällöin parsan kumppaniksi vuoden 2025 parhaana valkoviininä valittu Adegas Valminor Albarino, Viinitien pitkäaikaisimmalta tuottajakumppanilta.