Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Vina Čotar

Slovenia on vaatimattomasta pinta-alastaan huolimatta tehnyt viime vuosina vaikutuksen äärimmäisen laadukkailla viineillään. Yksi Slovenian mielenkiintoisimmista pientiloista on aivan Italian ja Slovenian rajan tuntumassa sijaitseva Vina Čotar. Isä ja poika -duo Branko ja Vasja Čotar tuottavat elegantteja ja kompleksisia viinejä varsin poikkeuksellisessa maaperässä Primorskin viinialueen ala-alueisiin lukeutuvan Krasin tasangolla. 7,5 hehtaaria kattavilla tarhoilla viljellään pääasiassa alkuperäislajikkeita, kuten Terania ja Malvasijaa, joita alueella on viljelty vuosisatojen ajan. Tilalla kultivoidaan myös pienempiä määriä Sauvignonia, Cabernetia, Merlotia ja Syrahia.

Čotarin viinitilalta aukeaa näkymä Triestenlahdelle, joka huuhtoo niin Italian kuin Slovenian rannikkoa. Voimakas Bora-tuuli ja Adrianmeren läheisyys viilentävät sopivasti kuivaa ja aurinkoista ilmanalaa, luoden otolliset olosuhteet viininviljelylle.

Krasin alue on ehkä enemmänkin tunnettu geologisissa piireissä kuin viiniympyröissä erityisestä maaperästään johtuen. Tasangon pintamaa on erittäin rautapitoista Terra Rossaa (Välimeren ilmaston alueilla esiintyvä punainen maannostyyppi), joka on muodostunut rapautuneen kalkkikiven vaikutuksesta. Sen alta paljastuu vankka kalkkikivimuodostuma, joka koostuu fossilisoituneista merenelämän jäänteistä. Viljely on alueella erittäin haasteellista, sillä kallioperä täytyy ensiksi murtaa osiin, jonka jälkeen pintamaa levitetään uudelleen peruskallion päälle.

Čotarit vaalivat puhtaita ja intensiivisiä rypäleitä tuottavia köynnöksiä luomumenetelmin. Ympäristöä kunnioittavat käytännöt ulottuvat myös kellarityöskentelyyn – viineihin ei lisätä rikkiä tai entsyymejä, ne käyvät villihiivoilla eikä niitä myöskään kirkasteta tai suodateta. Kallion-seinämään rakennettu kellari on suunniteltu siten, että rypälemehu liikkuu painovoiman avulla. Tästä johtuen viinit kypsytetään samoissa astioissa, joissa ne myös käyvät.

Čotarin tuotanto on oiva esimerkki sulfiitittomien viinien kypsytyspotentiaalista ja kehittyvät vielä jopa 20 vuotta. Toisaalta miksi odotella, kun ne ovat jo nyt erinomaisen tasapainoisia ja valmiita nauttitavaksi.

Vina Čotar

Cotar_4.jpg

Slovenia on vaatimattomasta pinta-alastaan huolimatta tehnyt viime vuosina vaikutuksen äärimmäisen laadukkailla viineillään. Yksi Slovenian mielenkiintoisimmista pientiloista on aivan Italian ja Slovenian rajan tuntumassa sijaitseva Vina Čotar. Isä ja poika -duo Branko ja Vasja Čotar tuottavat elegantteja ja kompleksisia viinejä varsin poikkeuksellisessa maaperässä Primorskin viinialueen ala-alueisiin lukeutuvalla Krasin tasangolla. 7,5 hehtaaria kattavilla tarhoilla viljellään pääasiassa alkuperäislajikkeita, kuten Terania ja Malvazijaa, joita alueella on viljelty vuosisatojen ajan. Tilalla kultivoidaan myös pienempiä määriä Sauvignon Blancia, Cabernetia, Merlotia ja Syrahia.

Čotarin viinitilalta aukeaa laaja näkymä Triestenlahdelle, joka huuhtoo niin Italian kuin Slovenian rannikkoa. Voimakas Bora-tuuli ja Adrianmeren läheisyys viilentävät sopivasti kuivaa ja aurinkoista ilmanalaa, luoden otolliset olosuhteet viininviljelylle.

Krasin alue on ehkä enemmänkin tunnettu geologisissa piireissä kuin viiniympyröissä erityisestä maaperästään johtuen. Tasangon pintamaa on erittäin rautapitoista Terra Rossaa (Välimeren ilmaston alueilla esiintyvä punainen maannostyyppi), joka on muodostunut rapautuneen kalkkikiven vaikutuksesta. Sen alta paljastuu vankka kalkkikivimuodostuma, joka koostuu fossilisoituneista merenelämän jäänteistä. Viljely on alueella erittäin haasteellista, sillä kallioperä täytyy ensiksi murtaa osiin, jonka jälkeen pintamaa levitetään uudelleen peruskallion päälle.

Čotarit vaalivat puhtaita ja intensiivisiä rypäleitä tuottavia köynnöksiään luomumenetelmin. Ympäristöä kunnioittavat käytännöt ulottuvat myös kellarityöskentelyyn – viinit käyvät spontaanisti villihiivoilla, niihin ei lisätä rikkiä tai entsyymejä, eikä niitä myöskään kirkasteta tai suodateta. Kallionseinämään rakennettu kellari on suunniteltu siten, että rypälemehu liikkuu painovoiman avulla. Tästä johtuen viinit kypsyvät samoissa astioissa, joissa ne myös käyvät. Valkoviinit kypsyvät vähintään 2 vuotta, punaviinit keskimäärin 4–5 vuotta.

Čotarin tuotanto on oiva esimerkki sulfiitittomien viinien kypsytyspotentiaalista ja kehittyvät vielä jopa 20 vuotta. Toisaalta miksi odotella, kun ne ovat jo nyt erinomaisen tasapainoisia ja valmiita nauttitavaksi.

Ennakkotilattavat viinit (0,75 l):

Kuohuvat
BELA 2016  33,50€    
ČRNA 2013  28,60€    


Valkoviinit           
VITOVSKA 2016  31,60€
MALVAZIJA 2016   31,60€

Punaviinit           
TERAN 2015  26,70€
TERAN 2012  31,60€
MERLOT 2007  31,60€
C. SAUVIGNON 2006  31,60€
TERRA ROSSA 2006  31,60€
TERRA ROSSA 2005  37,10€

Terra Rossa – cuvée (40% Teran, 40% Merlot, 20% C. Sauvignon)

Archive
MALVAZIJA 2007  74,00€
MALVAZIJA 2005  74,00€
MALVAZIJA 2004  74,00€
MALVAZIJA 2003  74,00€

CABERNET SAUVIGNON 2000   74,00€
TERRA ROSSA 2000  74,00€

Terra Rossa – cuvée (40% Teran, 40% Merlot, 20% C. Sauvignon)

Lisätietoja ja sitovat ennakkotilaukset osoitteeseen tilaukset@viinitie.fi, ti 4.9. mennessä. Minimitilaus 1 ltk/tuote. Tilatut tuotteet toimitetaan kertaeränä tuotteiden saavuttua maahan.