Vina Čotar

Vina Čotar

Slovenia on vaatimattomasta viiniköynnösten kattamasta pinta-alastaan huolimatta tehnyt viime vuosina vaikutuksen äärimmäisen laadukkailla viineillään. Yksi Slovenian mielenkiintoisimmista pientiloista on aivan Italian ja Slovenian rajan tuntumassa sijaitseva Vina Čotar. Isä ja poika -duo Branko ja Vasja Čotar tuottavat elegantteja ja kompleksisia viinejä varsin poikkeuksellisessa maaperässä Primorskin viinialueen ala-alueeseen lukeutuvalla Krasin tasangolla. 7,5 hehtaaria kattavilla tarhoilla viljellään pääasiassa alkuperäislajikkeita, kuten Terania ja Malvazijaa, joita alueella on viljelty vuosisatojen ajan. Tilalla kasvatetaan myös pienempiä määriä Sauvignon Blancia, Cabernet Sauvignonia, Merlota ja Syrahia.

Čotarin viinitilalta aukeaa laaja näkymä Triestenlahdelle, joka huuhtoo niin Italian kuin Slovenian rannikkoa. Voimakas Bora-tuuli ja Adrianmeren läheisyys viilentävät sopivasti kuivaa ja aurinkoista ilmanalaa, luoden otolliset olosuhteet viininviljelylle.

Krasin alue on ehkä enemmänkin tunnettu geologisissa piireissä kuin viiniympyröissä erityisestä maaperästään johtuen. Tasangon pintamaa on erittäin rautapitoista Terra Rossaa (Välimeren ilmaston alueilla esiintyvä punainen maannostyyppi), joka on muodostunut rapautuneen kalkkikiven vaikutuksesta. Sen alta paljastuu vankka kalkkikivimuodostuma, joka koostuu fossilisoituneista merenelämän jäänteistä. Viljely on alueella erittäin haasteellista, sillä kallioperä täytyy ensiksi murtaa osiin, jonka jälkeen pintamaa levitetään uudelleen peruskallion päälle.

Čotarit vaalivat puhtaita ja intensiivisiä rypäleitä tuottavia köynnöksiään luomumenetelmin. Ympäristöä kunnioittavat käytännöt ulottuvat myös kellarityöskentelyyn – viinit käyvät spontaanisti villihiivoilla, niihin ei lisätä rikkiä tai entsyymejä, eikä niitä myöskään kirkasteta tai suodateta. Kallioseinämään rakennettu kellari on suunniteltu siten, että rypälemehu liikkuu painovoiman avulla. Viinit myös kypsyvät samoissa astioissa, joissa niiden alkoholikäyminen tapahtuu. Valkoviinit kypsyvät vähintään 2 vuotta ja punaviinit keskimäärin 4-5 vuotta.

Čotarin tuotanto on oiva esimerkki sulfiitittomien viinien kypsytyspotentiaalista ja viinit kehittyvät jopa 20 vuoden ajan. Toisaalta miksi odotella, kun ne ovat jo nuorina erinomaisen tasapainoisia ja valmiita nautittaviksi.

https://cotar.si/en/

Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin