Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Georgian Wines Masterclass

TAPAHTUMAT

Back to All Events

Georgian Wines Masterclass

  • Sue Ellen 16 Eteläranta Helsinki, 00130 Finland (map)

Tervetuloa tutustumaan georgialaisten viinien maailmaan!

Suomen Sommelierit ry ja Viinitie järjestävät yhteistyössä masterclassin Georgian viineistä tiistaina 23. huhtikuuta klo 12-15. Tilaisuus järjestetään Ravintola Sue Ellenin Viinikellarissa osoitteessa Eteläranta 16.

Georgiassa on tuotettu viiniä jo yli 8000 vuoden ajan ja maan vaikutus viinin historiassa onkin merkittävä. Viime aikoina ympäri maailman suosioon nousseet viininvalmistustavat, kuten viinien kypsyttäminen saviastioissa ja valkoviinien valmistaminen pitkällä kuorikontaktilla ovat olleet jo pitkään käytössä georgialaisessa viinintuotannossa. Georgia ei ole kuitenkaan jättäytynyt jälkeen viinimaailman muutoksessa, sillä tänä päivänä viinejä valmistetaan paitsi UNESCON vuonna 2013 osana paikallista kulttuuriperintöä huomioimissa kvevri-saviastioissa, myös modernein viininvalmistusmenetelmin. Vihreistä laaksoista, hedelmällisestä maaperästä, Mustan meren viilentämästä rannikkoalueesta ja runsaasta auringonpaisteesta tunnetussa maassa on useita eri viininviljelyalueita, joista jokainen tuottaa omanlaisiaan viinejä. Maassa viljellään myös useita persoonallisia alkuperäislajikkeita, kuten Rkatsitelia, Saperavia ja Mtsvanea.

Paikan päälle masterclassia vetämään saapuu kalifornialaislähtöinen viinikirjailija ja -kouluttaja Miquel Hudin. Miquel asuu tätä nykyä Kataloniassa ja kirjoittaa useisiin alan julkaisuihin, kuten The World of Fine Wineen, Decanteriin ja Harpersiin. Katalonian viinien lisäksi Miquel on keskittynyt Etelä-Ranskan, Kroatian ja Georgian viineihin. Vuonna 2017 hän julkaisi yhdessä Daria Kholodilinan kanssa opaskirjan Georgia: A guide to the cradle of wine, joka toimii myös erittäin hyvänä johdantona maan kulttuuriin tutustumisessa. Kirjan ansiosta Miquelille myönnettiin Geoffrey Roberts Award -palkinto vuonna 2016. Hudin oli lisäksi Fortnum & Masonin Best Drink Writer vuonna 2017.

Masterclassin yhteydessä osallistujat pääsevät maistamaan Georgian viinejä useilta eri tuottajilta, joiden viinejä ei toistaiseksi löydy Suomen markkinoilta.

Sitovat ilmoittautumiset alla olevan linkin kautta. Osallistuminen maksaa 5€ ja mukaan mahtuu 30 henkeä.

https://v2.tableonline.fi/instabook/bookings/CVzSMdW?&&date=23+Apr+2019&locale=fi&persons=1

— —

Welcome to explore Georgian wines!

The Finnish Sommelier Association and Viinitie are co-organising a masterclass on Georgian wines on Tuesday 23rd April at 12-15. The event will take place in the wine cellar of Restaurant Sue Ellen at Eteläranta 16.

Georgia has been producing wines for over 8000 years and has had a significant impact on the history of wine. Winemaking methods recently gaining popularity all over the world such as ageing wines in clay pots and making white wines with extended skin contact have been used in Georgian winemaking for a long time. However, Georgia has not fallen behind in the changing world of wine – as well as maturing wines in ancient clay vessels, a method recognised by UNESCO as part of Intangible Cultural Heritage in 2013, the country also produces wines using modern winemaking methods. Known for its green valleys, fertile soils, coastal area cooled by the Black Sea, and abundant sunshine, the country’s many wine regions each produce unique wines. Some of the indigenous varieties grown in the country include Rkatsiteli, Saperavi and Mtsvane.

The masterclass will be given by wine writer and educator Miquel Hudin, who is originally from California but currently lives in Catalonia. Miquel contributes to several trade publications such as The World of Fine Wine, Decanter and Harpers. As well as focusing on Catalan wines, he also works with Southern French, Croatian and Georgian wines. In 2017, Miquel published the wine guide Georgia: A guide to the cradle of wine, together with Daria Kholodilina. The book acts not only as a guide to Georgian wines but also to the culture of the country. Miquel was granted The Geoffrey Roberts Award in 2016 for the guide book and was also named Fortnum & Mason Best Drink Writer in 2017.

During the masterclass the participants get to taste Georgian wines from several producers whose wines are not yet available in the Finnish market.

Ensure your place by booking via the link below. A 5€ booking fee applies. The cellar seats up to 30 people.

https://v2.tableonline.fi/instabook/bookings/CVzSMdW?&&date=23+Apr+2019&locale=fi&persons=1