Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Suertes del Marques

Suertes del Marqués

Suertes portrait.jpg

Kanarian saaret ovat viime vuosina nousseet otsikoihin muissakin kuin turismiin ja aurinkorantoihin keskittyvissä matkailujulkaisuissa. Viinikirjoittajat ovat nimittäin löytäneet saariryhmän ja kertoneet sen pitkälle historiaan ulottuvasta viinintuotantoperinteestä. Yksi Kanarian kohistuimmista viinitiloista on teneriffalainen Suertes del Marqués, laadukkaisiin natural-viineihin erikoistunut perhetuottaja. Teneriffan pohjoisosan Orotavassa sijaitsevan viinitilan luonteikkaan mineraaliset viinit ovat ansainnet muun muassa Decanterilta aplodit ja Jancis Robinsonilta suosituksen.

Suertes del Marqués aloitti viinintuotannon omalla nimellään vuonna 2006. Jo tätä ennen tilalla oli kasvatettu viinirypäleitä muiden viinitalojen tarpeisiin reilun kahden vuosikymmenen ajan. Suertes del Marqués luottaa alueelle tyypillisiin lajikkeisiin ja manuaalisiin tuotantomenetelmiin. Tilalla noudatetaan luonnonmukaisia viljelymetodeja ja käytetään villihiivoja. Viininvalmistuksen nyrkkisääntönä on vähäinen interventio - ylimääräisiä viinin luonnolliseen kehitykseen vaikuttavia toimenpiteitä vältellään ja sulfiittien lisäykset pidetään minimissä.

Perhetuottajan viinitarhat kattavat reilun 11 hehtaarin pinta-alan. Tarhat sijaitsevat rannikolla 300-750 metrin korkeudessa. Viinitarhat suuntautuvat pohjoiseen ja itään, kohti Atlantin valtamerta. Rinteiden kaltevuudet vaihtelevat noin 20-40 asteen välillä. Jyrkkyydestä ja osin ideologiasta johtuen työvaiheet tehdään manuaalisesti. Suertes del Marqués tekee yhteistyötä myös paikallisten viininviljelijöiden kanssa. Kumppaneiden viinitarhat kattavat noin 15 hehtaarin pinta-alan. Näiden tarhojen korkeuserot vaihtelevat 250 ja 800 metrin välillä. 

Suertes del Marqésin viinikellarilla käytetään sekä perinteisiä betoniastioita että modernimpia terästankkeja. Kypsytys tapahtuu betonissa tai ranskalaisissa foudre-tammitynnyreissä. Tammen käyttö on maltillista. Sillä tavoitellaan tyylikästä ikäännyttämistä, eikä viinin luonteen muuttamista. 

Orotavan laakso, DO Valle de la Orotava, on yksi Kanarian saarten vanhimmista viinialueista. Viininvalmistus alkoi jo 1400-luvulla, kun espanjalaiset valloittivat saariryhmän. Virallisen DO-laatuluokituksen alue sai kuitenkin vasta vuonna 1995. Orotavan maine pohjautui pitkään makean Malmsey-viinin tuotannolle, jota rahdattiin Orotavan satamakaupungista mantereelle. Espanjalaiset veivät viiniä kumppaneilleen Englantiin, Hollantiin ja Saksaan. Kun maiden väliset suhteet Alankomaiden itsenäisyystaistelun myötä 1500 ja 1600 -lukujen taitteessa kuihtuivat, kuihtui myös Teneriffan kukoistanut viininvienti. Vasta viime vuosina alueen viinit ovat jälleen todenteolla alkaneet kiinnostaa laajempaa kansainvälistä yleisöä ja vientimarkkinat ovat vihdoin nousemaan päin.

Orotavan alueen viininviljely keskittyy Pico del Teiden, yhden maailman korkeimmista tulivuorista, rinteille. Kuten arvata saattaa, maaperä on vulkaanista. Teneriffan pohjoisosan ilmasto on etelää kuivempi, mutta Atlantilta puhaltavat alicios-tuulet tuovat Pico del Teiden rannikon puoleiselle alueelle kosteata ilmavirtaa. Pico del Teidellä kasvatetaan sekä punaisia että valkoisia rypälelajikkeita, kuten Listán Negroa ja Blancoa (tunnetaan myös Palominona), Malvasiaa, Negramollia, Bastardo Negroa ja Blancoa, Tintillaa sekä useita muita. Manner-Euroopasta katsottuna kaukaisen sijainnin sekä hiekkaisan maaperän ansiosta alue on säästynyt viinikirvalta ja suurin osa viiniköynnöksistä onkin varttamattomia.

Alueen viininviljelijät suosivat viinitarhoillaan maailman mittakaavassa harvinaista Cordon Trenzado -tekniikkaa. Trenza viittaa letitykseen, joka kuvaa hyvin viiniköynnöksen sidontaa. Cordon Trenzado -menetelmässä useampi viiniköynnös ikään kuin kiedotaan reilun kolmen metrin pituisiksi “leteiksi” noin 60-80 senttimetriä maanpinnan yläpuolelle. Suertes del Marqués on yksi Cordon Trenzadon perinteen puolestapuhujista. Tilan vanhimmilla viinitarhoilla kasvaa yli 100-vuotiaita, jopa kymmenmetrisiä, "letitystekniikalla" sidottuja Listan Negro, Listan Blanco ja Perdro Ximénez -köynnöksiä. Tekniikka vaatii viljelijältä runsaasti manuaalista työtä ja huolenpitoa. Toisaalta se mahdollistaa sekaistutuksen, jossa viiniköynnösten välissä voi kasvattaa muita lajikkeita, kuten esimerkiksi perunaa. Moniviljelyn suosio on ollut hiipumaan päin viime vuosikymmeninä, kun viljelijät ovat alkaneet yhä enemmän panostaa laatuviinien tuotantoon omavaraisen maataloustuotannon sijaan. Viininviljely kattaa jo lähes puolet Teneriffan maataloustuotannosta.