Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Domaine de la Pepiere Eng

Marc Ollivierin viinit ovat alueensa parhaimmistoa. Ne ovat herkullisia nuorina, mutta ikääntyvät myös elegantisti – eräät jopa vuosikymmeniä.

Ollivierin viinit ovat aitoa tavaraa. Viinit kypsyvät sakkojen päällä aina pullotukseen asti, mikä tapahtuu yleensä toukokuun lopulla. Harvinaisen pitkä sakkakypsytys tuo viiniin erinomaisen raikkauden, mikä tekee siitä täydellisen kumppanin kala- ja äyriäisruoille.

Pitkä kypsytys hiivasakkojen päällä on perinteinen tapa valmistaa Muscadet’ä, mutta siitä on tullut harvinaista, sillä useimmat tuottajat haluavat saada tuotteet nopeasti markkinoille. Kassakoneen kilinä pistää tuottajat käyttämään oikoteitä: saadakseen viininsä pikavauhtia kauppojen hyllyille, tuottajat joutuvat käyttämään teollisia starttihiivoja nopeuttaakseen käymisprosessia sekä lisäämään kellarin hämärässä entsyymejä, jotta hutiloiden valmistetun viinin aromaattisuus vetoaisi kuluttajaan. Tämän lisäksi he joutuvat useimmiten suodattamaan viinin järein menetelmin, jolloin osa sekä lisätyistä että luonnollisista aromeista jää suodattimeen, eikä päädy pulloon asti. Ei näin, toteaa Marc Ollivier!

Ollivier valmistaa viininsä biodynaamisten periaatteiden mukaan, eikä viineihin lisätä mitään ylimääräistä, kuten hiivoja tai entsyymeitä. Viinit ovat puhdaspiirteisyydessään erinomaisia sekä osuvia esimerkkejä siitä, mitä Muscadet voi parhaimmillaan olla. Eteenpäin katsova ja moderni viininteko on mahdollista ilman teollista lähestymistapaa ja traditioiden päälle tallomista, kuten Ollivierin puhdaspiirteiset ja herkulliset viinit osoittavat.

Käy seuraamassa tilan blogia:
http://domainedelapepiere.blogspot.com

Domaine de la Pépière

In the Loire Valley, some 30 kilometers from the coast of Brittany, is Marc Ollivier’s winery – without a doubt one of the best of the region. Ollivier’s wines can be drunk young but they also age elegantly – some even for decades. Domaine de la Pépière, situated in Maisdon-sur-Sèvre, makes their Muscadet wines with organic practices and long aging on lees.

Founded in 1984 the property’s name comes from the word “pépie” which means thirst. Walking in the vineyards and looking at the soils it’s easy to understand this thirst: the soil is dry, the bedrock is visible in places and small stones cover the ground. True to his ideology, Ollivier takes good care of his soils and no chemical fertilizers are used. Harvests are done by hand and great care goes into selecting the grapes. Wines are aged on lees until bottling which usually happens at the end of May. The uncharacteristically long lees ageing brings great freshness and character to the wines and makes them the ideal companion for fish and shellfish.

Ollivier’s wines are certified organic but Marc actually makes them with biodynamic practices. Nothing extra, like yeasts or enzymes, is added to the wines. Ollivier’s clean and pure wines show that forward thinking and modern winemaking without treading on tradition and creating industrial wine is perfectly possible.

Long ageing on lees has always been the traditional way to make Muscadet but in recent decades this tradition has become less popular – most producers want to get their wines on the market quickly. In order to get wines onto the supermarket shelves quickly many producers will use shortcuts like yeasts to start fermentation and enzymes. This quickens the fermentation process and corrects any winemaking faults to make a product with the sort of aromatics that are an easy sell. Usually these wines are also filtered heavily which means a part of the added and natural aromas don’t make it into the bottle of wine. Marc Ollivier does none of this tomfoolery; he is widely respected as a producer and connoisseur of natural wine.