Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Giacomo Borgogno & Figli

Borgogno, klassikkojen klassikko Piemontesta, on yksi alueen vanhimmista ja arvostetuimmista viinitaloista.

Giacomo Borgogno & Figli

Borgogno 6.jpg

Kun Piemonten viinialuetta kiertelevä matkailijaa lähestyy Barolon kylää, huomio kiinnittyy kukkulan laelle rakennettuun viinitilaan.
Tila on vuonna 1761 perustettu Cantina Borgogno, Piemonten vanhin ja yksi arvostetuimmista viinitaloista. Borgognon tarina linkittyy vahvasti Italian historiaan ja 1800-luvulle, jolloin Italia myllättiin kutakuinkin nykyiseen muotoonsa. Talon viinejä tarjottiin esimerkiksi vuonna 1861 virallisella juhlaillallisella, joka järjestettiin Risorgimenton, Italian yhdistymisen, kunniaksi. Tiedetäänpä talolla kestittäneen myös Venäjän tsaari Nikolai II:a. Arvostuksesta kertonee se, että Borgognon viinejä on alati kiitelty huippulaadusta ja alkuperälleen uskollisesta tyylikkyydestä.

Mistä Borgonon viinien moniulotteisuus ja vivahteikas kerroksellisuus sitten oikein syntyy? Aloitetaan rypäleistä. Ne kasvavat Barolon alueen parhailla ja arvostetuimmilla tarhoilla Cannubissa, Listessä, Fossatissa, Cannubi San Lorenzossa ja San Pietro Delle Violessa. Tarhojen olosuhteet, maaston vaihtelevuus, sademäärä, lämpötilat ja auringonvalon kohdistuminen köynnöksiin ovat ihanteelliset viininviljelylle.

Tärkeä rooli on myös maaperällä. Savinen ja kalkkikivipitoinen merkeli luovuttaa kasvaville köynnöksille juuri sopivan määrän kosteutta ja ravinteita. Luonto ja kasvuolot eivät kuitenkaan yksin tuota rypäleistä huippuviinejä. Tarvitaan myös kokemusta, tietoa ja taitavia käsiä.

Kuten kaikkialla Italiassa, myös Piemontessa kunnioitetaan perinteitä ja käsityötä. Viinitarhoilla työskennellään ympäristöystävällisesti ja luonnon ehdoilla. Köynnökset leikataan ja harvennetaan käsin eikä tarhoilla käytetä keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Konversio luomutuotantoon alkoi vuonna 2015. Yhteensä omia viinitarhoja on reilut 16 hehtaaria eikä rypäleitä osteta ulkopuolisilta viljelijöiltä. Yhteensä Borgogno tuottaa noin 230 000 pulloa viiniä vuodessa. Punaviinien lisäksi valikoimassa on yksi riesling-valkoviini ja erilaisia grappoja.

Kun sato on syksyllä korjattu ja kuljetettu tilalle, rangat erotetaan tertuista. Sen jälkeen rypälemassan annetaan maseroitua eli uuttua pitkään, jopa 40 päivän ajan. Varsinainen käyminen on vuodesta 2013 lähtien tapahtunut lasitetuissa betonisäiliöissä ja kestää noin 15 päivää. Kaikki viinit käyvät spontaanisti ja viinin ominaisuuksia pehmentävä malolaktinen käyminen kestää helmikuuhun asti. Tämän jälkeen viinin annetaan kypsyä isoissa slovenialaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä. Baroloa kypsytetään tynnyreissä vähintään 4 vuotta ja se on sekoite 5 eri tarhan rypäleitä. Barolo Riserva -viinit kypsyvät 6 vuoden ajan. Pisimmillään viinejä pidetään tynnyreissä jopa 30 vuotta. Baroloita ei koskaan suodateta, vaan viinien annetaan asettua terästankeissa 2 kuukauden ajan ennen pullotusta.

Borgogno toimi perheyrityksenä peräti 247 vuotta. Viininvalmistuksen näkökulmasta käänteentekevin vuosi Borgognon historiassa lienee ollut 1920, jolloin talon johtoon astui Cesare, Borgognon perheen viidestä lapsesta nuorin. Cesare oli intomielinen uudistaja, jonka vaikutus näkyy edelleen Borgognon laatuajattelussa ja toimintatavoissa. Yksi talon viinifilosofian kulmakivistä on nimittäin Cesaren aloittama käytäntö, jonka mukaan osa parhaiden vuosikertojen viineistä siirretään kellariin kehittymään kymmeniksi vuosiksi, aina siihen asti kunnes niiden ominaisuudet ovat parhaimmillaan. Kellaroidut viinit muodostavat ainutlaatuisen barolo-viinien kokoelman, jonka helmiä viiniharrastajat ja -keräilijät himoitsevat. Englanniksi näistä kokoelmaviineistä käytetään nimitystä library wines. Vuonna 1967 tila vaihtoi nimensä Giacomo Borgogno e Figliksi INAO:n syytettyä tilan nimen olevan liian lähellä ranskalaista Bourgognen viinialueen nimeä. Vuonna 2008 viinitalo myytiin Farinettin suvulle, joka omistaa myös Eatalyn.

Nykyiset viinitekijät Andrea Farinetti ja Beppe Caviola ovat sitoutuneet vaalimaan Cesare Borgognon ja hänen jälkeläistensä viinifilosofiaa ja talon perinteitä tuottamalla huippulaatuisia viinejä niin, että jokainen vuosikerta heijastaa vahvasti alkuperäänsä sekä alueen perinteitä ja historiaa.