Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Erbaluna Eng

Oberton veljekset Severino ja Andrea tuottavat piemontelaisen La Morran kylän laitamilla tyylikkäitä ja terroir-lähtöisiä viinejä vähäeleisen varmasti.

Heitettyään hyvästit koulunkäynnille vuonna 1985 kaksikko päätti ottaa pitkään suvussa kulkeneen viinitalon ohjat käsiinsä ja uudistaa tilan toimintatapoja perusteellisesti. Löytääkseen uudelleen yhteyden tilaa ympäröivään luontoon Obertot siirtyivät luonnonmukaiseen viljelyn pariin ja päättivät keskittyä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin. Kellarissa raivattiin osin tilaa nykyaikaisemmalle koneistolle. Uusien metodien myötä myös tilan nimi vaihdettiin kuvaamaan osuvammin uutta, ekologista suuntausta. Erba tarkoittaa maata ja luna kuuta.

Perinteitä ei kaksikon luotsaamalla tilalla ole kuitenkaan unohdettu. Alueen traditioita kunnioittaen 15 hehtaarin tarhoilla tuotetaan täyteläisiä punaviinejä kolmesta piemontelaisesta lajikkeesta – Barberasta, Nebbiolosta ja Dolcettosta. Talon lippulaivan, Barolo Vigna Rocchen nebbiolo-rypäleet kerätään maineikkaalta Le Rocche dell’Annunziatan etelään viettävältä palstalta ja viini kypsyy vanhoissa foudre-tammiastioissa vuodelta 1915. Kellarin seinustoilla notkuu 20-luvulta asti periytyneitä viinipullo-kokoelmia.

Taidokas tasapainottelu klassisen viinialueen perinteikkyyden ja modernimman tyylin välillä maistuu lasissa. Erbalunan tuotanto on samalla sekä eleganttia ja ilmeikästä että eloisaa ja nuorekkaan hedelmäistä. Myös tarhojen kasvuympäristöllä on osansa viinien tyylissä – La Morran savisesta kalkki- ja kerrostuneesta hiekkakivestä koostuva maaperä on nuorempaa ja hedelmällisempää kuin esimerkiksi pohjoisemmilla Barolon alueilla ja rypäleistä saadaan näin ollen tuotettua hienostuneempia ja maltillisen tanniinisia viinejä.

Erbaluna

erbaluna 1.jpg

Erbaluna is Severino and Andrea Oberto’s organic winery in Piedmont’s La Morra. Respecting the traditions of the area, their 15 ha of vines make terroir oriented red wines from the three Piemontese grapes, Barbera, Nebbiolo and Dolcetto.

Having said their goodbyes to school in 1985 the brothers decided to take the reigns of their family’s winery into their own hands and they began to modernize the winemaking thoroughly. Trying to find a new connection with the surrounding nature, the Oberto brothers moved to organic agriculture and environmentally friendly production practices. Space was made in the cellar for more modern technology. With new methods came a new name for the winery that expresses its new, ecological orientation: “erba” means earth and “luna” means moon.

The artful balance between the traditions of a classical wine area and a more modern style is evident in the glass. Erbaluna’s wines are at the same time elegant and expressive yet also lively and vibrantly fruity. Terroir also makes its mark on the wines’ styles – La Morra’s limestone, layered sandstone and clay soils is younger and more fertile than the areas in northern Barolo and the grapes therefore make more refined and restrainedly tannic wines.

Traditions have not been forgotten at the winery. Their flagship wine, Barolo Vigna Rocche’s Nebbiolo grapes are picked from the famous Le Rocche dell’Annunziata vineyard from south-facing slopes and the wine is aged in old Foudres from 1915. The cellar also contains wine bottle collections dating back to the ‘20s.