Oenops

Oenops

Nikos Karatzas on kunnianhimoinen uuden sukupolven kreikkalainen viinintekijä. Opiskeltuaan ensin Bordeaux'ssa ja työskenneltyään hyvin nuorella iällä tunnetun Ktima Pavlidisin pääviinintekijänä hän päätti tarttua uuteen haasteeseen, ja vuonna 2015 perusti Oenopsin viinitilan Draman alueelle pohjoisen Kreikan Makedoniaan. Nikos on ylpeä juuristaan ja maansa alkuperäislajikkeista, ja omalla intohimollaan on onnistunut vakuuttamaan nopeassa ajassa myös monen muun viinialan asiantuntijan kreikkalaisten viinien potentiaalista. Aiemmassa pestissään Nikos työskenteli paljon kansainvälisten lajikkeiden kanssa, mutta Oenopsissa hän haluaa keskittyä tuomaan esille huippulaatuisilla ja tarkkaan hoidetuilla tarhoilla kasvavia kreikkalaisia rypäleitä, jotka tuottavat uniikkeja alueensa terroiria esiintuovia viinejä.

Nikosin aika kuluu maanteitä pitkin, sillä vuoden aikana hän kiertää etsimässä ja tapaamassa kunnianhimoisia viljelijöitä ympäri Dramaa, Makedoniaa ja muuta Kreikkaa. Tätä 50 000 kilometriä vuodessa matkustavaa herraa voisi kuvata parhaiten mikro-négociantiksi, joka työskentelee yhdessä viiniin ja viininviljelyyn hänen tapaansa intohimoisesti suhtautuvien ihmisten kanssa. Erityisesti Nikos on kiinnostunut vanhoista tarhoista, joita viljellään luonnonmukaisin menetelmin. Hän myös etsii tarhoja, jotka joko korkean sijaintinsa tai merenläheisyytensä vuoksi nauttivat viileästä mikroilmastosta, mikä maistuu lopullisissa viineissä huomattavana raikkautena.

Oenopsin tuotannossa olevien kreikkalaisten alkuperäislajikkeiden kirjo on huomattava. Viineissä käytetään niin Malagousiaa, Assyrtikoa, Vidianoa, Kidonitsaa, Roditista, Xinomavroa, Limnionaa, Mavroudia kuin Mavrodafnia. Haasteensa projektiin tuo tarhojen sijoittuminen useille alueille. Esimerkiksi Xinomavro-tarhat sijaitsevat neljällä eri alkuperäalueella, Naoussassa, Amyntaiossa, Rapsanissa ja Goumenissassa. Vaikka rypäleiden ja tarhojen etsiminen vie valtavasti aikaa se mahdollistaa kaikista laadukkaimpien raaka-aineiden valitsemisen Oenopsin viineihin.

Nikosin viinit valmistuvat vanhassa piirakkatehtaassa aivan Draman kupeessa Makedonian itäosissa, mikä koko Pohjois-Kreikan tapaan on äärimmäisen vanha viinintuotantoalue. Nikos on hankkinut käyttöönsä sementti- ja terästankkeja, muutamia vanhoja tammitynnyreitä sekä saviamforoita. Viinejä valmistaessaan Nikos ei halua oman kädenjälkensä peittävän tarhoilla tapahtuvaa työtä, joten viinejä manipuloidaan mahdollisimman vähän. Pienet käymisastiat mahdollistavat kunkin tarhan rypäleiden vinifioinnin erillään ja lopullinen viini voi vaatia jopa kolmisenkymmentä erillistä mikrokäymistä. Työ kellarissa vie aikaa, mutta tarkka työskentely näkyy viinien laadussa vuosi vuodelta enemmän.

Viinitien valikoimista löytyy Kreetalta tuleva saaren alkuperäislajike Vidianosta valmistettu valkoviini, joka Nikosin mukaan on yksi mielenkiintoisimmista kreikkalaisista lajikkeista. Chardonnayn tapaan Vidiano muuntautuu monenlaiseen viininvalmistukseen ja Oenopsin korkealla sijaitsevilta tarhoilta tuleva, teksturaalinen Vidiano onkin valmistettu osin teräksessä, osin tammessa ja osin amforassa. Oenopsin punaviineistä valikoimista löytyy amforoissa kypsytetty, Kreikan nousevaksi tähdeksi julistetusta punaviinilajike Limnionasta valmistettu viini, sekä kaksi eri Xinomavroa, joista toinen on valmistettu täysin ilman rikkidioksidilisäystä. 

Tilan vuosituotanto on noin 120 000 pulloa.

http://www.oenopswines.gr/

Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin