Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Borgogno

Borgogno, klassikkojen klassikko Piemontesta, on yksi alueen vanhimmista ja arvostetuimmista viinitaloista.

Borgogno

Borgogno 6.jpg

Kun Piemonten viinialuetta kiertelevä matkailijaa lähestyy Barolon kylää, huomio kiinnittyy kukkulan laelle rakennettuun viinitilaan.
Tila on vuonna 1761 perustettu Cantina Borgogno, yksi Piemonten vanhimmista ja arvostetuimmista viinitaloista. Borgognon tarina linkittyy vahvasti Italian historiaan ja 1800-luvulle, jolloin Italia myllättiin kutakuinkin nykyiseen muotoonsa. Talon viinejä tarjottiin esimerkiksi vuonna 1861 virallisella juhlaillallisella, joka järjestettiin Risorgimenton, Italian yhdistymisen, kunniaksi. Tiedetäänpä talolla kestitäneen myös Venäjän tsaari Nikolai toista. Arvostuksesta kertonee se, että Borgognon viinejä on alati kiitelty huippulaadusta ja alkuperälleen uskollisesta tyylikkyydestä.

Mistä Borgonon viinien moniulotteisuus ja vivahteikas kerroksellisuus sitten oikein syntyy? Aloitetaan rypäleistä. Ne kasvavat Barolon alueen parhailla ja arvostetuimmilla tarhoilla Cannubissa, Listessä, Fossatissa, Cannubi San Lorenzossa ja San Pietro Delle Violessa. Tarhojen olosuhteet, maaston vaihtelevuus, sademäärä, lämpötilat ja auringonvalon kohdistuminen köynnöksiin ovat ihanteelliset viininviljelylle.

Tärkeä rooli on myös maaperällä. Savinen ja kalkkikivipitoinen merkkeli luovuttaa kasvaville köynnöksille juuri sopivan määrän kosteutta ja ravinteita. Luonto ja kasvuolot eivät yksin tuota rypäleistä huippuviinejä. Tarvitaan myös kokemusta, tietoa ja taitavia käsiä.

Kuten kaikkialla italiassa, Piemontessa kunnioitetaan perinteitä ja käsityötä. Viinitarhoilla työskennellään ympäristöystävällisesti ja luonnon ehdoilla. Köynnökset leikataan ja harvennetaan käsin eikä tarhoilla käytetä keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Yhteensä omia viinitarhoja on 16 hehtaaria eikä rypäleitä osteta ulkopuolisilta. Yhteensä Borgogno tuottaa noin 140,000 pulloa viiniä vuodessa. Punaviinien lisäksi valikoimassa on yksi riesling-valkoviini ja erilaisia grappoja.

Kun sato on syksyllä korjattu ja kuljetettu tilalle, rypälemassan annetaan maseroitua eli uuttua pitkään, yleensä 25-30 päivää. Varsinainen käyminen tapahtuu betonisäiliöissä ja kestää 15 päivää. Viinin ominaisuuksia pehmentävä malolaktinen käyminen kestää helmikuuhun asti. Tämän jälkeen viinin annetaan kypsyä isoissa slovenialaisissa tammitynnyreissä. Baroloa kypsytetään tynnyreissä vähintään 4 vuotta ja Barolo Riserva –viinejä kuusi vuotta. Pisimmillään viinejä pidetään tynnyreissä jopa 30 vuotta.

Borgogno toimi perheyrityksenä peräti 247 vuotta. Viininvalmistuksen näkökulmasta käänteentekevin vuosi Borgognon historiassa lienee ollut 1920, jolloin talon johtoon astui Cesare, Borgognon perheen viidestä lapsesta nuorin. Cesare oli intomielinen uudistaja, jonka vaikutus näkyy edelleen Borgognon laatuajattelussa ja toimintatavoissa. Yksi talon viinifilosofian kulmakivistä on nimittäin Cesaren aloittama käytäntö, jonka mukaan osa parhaitten vuosikertojen viineistä siirretään kellariin kehittymään kymmeniksi vuosiksi, aina siihen asti kunnes niiden ominaisuudet ovat parhaimmillaan. Kellaroidut viinit muodostavat ainutlaatuisen barolo-viinien kokoelman, jonka helmiä viiniharrastajat ja -keräilijät himoitsevat. Englanniksi näistä kokoelmaviineistä käytetään nimitystä library wines. Vuonna 2008 viinitalo myytiin Farinettin suvulle.

Nykyiset viinitekijät Andrea Farinetti ja Beppe Caviola ovat sitoutuneet vaalimaan Cesare Borgognon ja hänen jälkeläistensä viinifilosofiaa ja talon perinteitä tuottamalla huippulaatuisia viinejä niin, että jokainen vuosikerta heijastaa vahvasti alkuperäänsä sekä alueen perinteitä ja historiaa.

Vanhat vuosikerrat

6 ploa 0,75l Borgogno Giacomo 1947 Barolo Riserva 295,00 € / plo

3 ploa 0,75l Borgogno Giacomo 1952 Barolo Riserva 230,00 € / plo

3 ploa 0,75l Borgogno Giacomo 1957 Barolo Riserva 195,00 € / plo

6 ploa 0,75l Borgogno Giacomo 1971 Barolo Riserva 190,00 € / plo

3 ploa 0,75l Borgogno Giacomo 1979 Barolo Riserva 155,00 € / plo

3 ploa 0,75l Borgogno Giacomo 1958 Barbaresco Riserva 170,00 € / plo

6 ploa 0,75l Borgogno Giacomo 1964 Barbaresco Riserva 160,00 € / plo

3 ploa 0,75l Borgogno Giacomo 1971 Barbaresco Riserva 185,00 € / plo

6 ploa 0,75l Borgogno Giacomo 1978 Barbaresco Riserva 170,00 € / plo